Putin și oficialii Kremlinului nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. Influența Moscovei, slăbită
„China este imparțială, promovează pacea și dialogul și este de partea justă a istoriei în conflictul din Ucraina”. Iată declarația facută în urmă cu puțin timp de Xi Jinping, la Kremlin.
Într-o interpretare la cald, analiștii văd asta ca pe o critică la adresa Occidentului, care furnizează arme Ucrainei. Și totuși, dacă să ne luăm după fețele gazdelor, de la Putin, la Lavrov, rușii nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. În viziunea comentatorilor din vest, summitul de la Kremlin pare să pecetluiască soarta Rusiei de vasal al Chinei.
Dacă luni au avut o întălnire informală ca între „prieteni dragi”, marți, Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinping la Kremlin cu tot fastul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vladimir Putin și Xi Jinping au ieșit în același timp pe ușile aurite ale imensei săli de primiri din vechiul palat al țarilor ruși. Cei doi lideri și-au sincronizat pașii și au ajuns în același timp în mijlocul încăperii, unde și-au strâns mâinile și au rămas umăr la umăr pentru intonarea imnurilor naționale.
China dă impresia că vrea să submineze influența Moscovei în Asia Centrală
Flancați de responsabili din domenii-cheie din ambele țări, Xi Jinping și Vladimir Putin s-au așezat apoi la masa discuțiilor.
La sfârșitul discuțiilor, cei doi președinți au semnat mai multe acorduri menite să aprofundeze cooperarea economică și parteneriatul strategic dintre cele două țări.
Este de așteptat că Beijingul să-și fi luat angajamentul de a cumpăra și mai mult petrol și gaze din Rusia. Demn de remarcat este că, tocmai în toiul acestei vizite, China dă impresia că vrea să submineze influența Moscovei în Asia Centrală, invitând la Beijing liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală pentru un summit. Este vorba de state care fac parte din "Noile Drumuri ale Mătăsii", un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de China.
Au urmat declarațiile de presă, moment în care chipurile gazdelor nu trădau pic de satisfacție, semn că n-a mers chiar conform speranțelor rușilor.
Discuțiile de marți au urmat întâlnirii de luni, când Vladimir Putin și Xi Jinping au stat de vorbă între patru ochi, plus traducătorii, mai bine de 4 ore și jumătate.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Evident, au avut un schimb amplu de opinii, o conversație cât se poate de serioasă, chiar dacă a fost în cadru informal.
Reporter: Au vorbit liderii și despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina? E vreun progres în acest domeniu?
Dmitri Peskov: Evident că au vorbit despre asta din moment ce au spus c-o vor face.
Reacția SUA și retorica Chinei
Washington-ul susține că vizita președintelui Xi la Moscova arată intenția Chinei de a oferi "acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina", în loc să le condamne.
Anthony Blinken: „Lumea nu ar trebui să fie păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în propriile sale condiții. Să ceri o încetare a focului care nu include și retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean, ar însemna, efectiv, să susții o ratificare a cuceririlor (teritoriale) ruse”.
Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „China nu este nici creator nici parte în criza din Ucraina și nici n-a furnizat arme vreuneia dintre tabere. Și SUA nu sunt în poziția de a arată cu degetul către China!”.
Reporter: Poate fi văzută vizita președintelui Xi la Moscova altfel decât un sprijin pentru Putin?
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (SUA): Aș zice că relația lor e mai degrabă o căsătorie din interes decât una din dragoste. O să vedem ce va urma, dar nu e vorba de două țări care să abiă o experiență de decenii în coooperare, cu încredere deplină una într-alta. Se întemeiază mai degrabă pe obiectivul comun de a contesta supremația Statelor Unite.
Întâlnirea de luni a inclus și o cină.
Meniul a inclus șapte feluri de mâncare, între care fructe de mare din Orientul Îndepărtat, supă de sturioni și căprioară în sos de cireșe. La desert, Xi Jinping a fost răsfățat cu o înghețată rusească, pe care, susține Kremlinul, o apreciază nespus.
Premierul Japoniei, în vizită la Kiev
În timp ce Xi Jinpng și Putin negociau la Kremlin, la Kiev, Volodimir Zelenski îl primea pe șeful guvernului japonez, venit într-o vizită-surpriză. Premierul nipon era singurul lider din G7 care nu vizitase Ucraina de la începutul războiului. A venit la Kiev "pentru a oferi solidaritate și sprijin ferm", nu atât militar, cât pentru reconstrucția Ucrainei.
În sfârșit, probabil nu întâmplător, ucrainenii ar fi atacat cu drone, luni noapte, un convoi feroviar care ducea rachete Kalibr în Crimeea.
Ucraina nu a spus, în mod explicit, că se află în spatele atacului, dar - în comunicatul Ministerului Apărării de la Kiev - se arată că „exploziile continuă procesul de demilitarizare a Rusiei și pregătesc terenul pentru eliberarea peninsulei ucrainene Crimeea". În atac ar fi fost distruse mai multe rachete de croazieră Kalibr, care urmau să fie transportate către portul Sevastopol, pentru echiparea unor vase de luptă rusești aflate în Marea Neagră.
Sursa: Pro TV
Etichete: kremlin, vladimir putin, China, moscova, xi jinping,
Dată publicare:
21-03-2023 20:08