Putin se va întâlni cu consilierul lui Trump. Securitatea Europei, decisă la Moscova


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 09:14
Categorie: Stiri externe

Soarta tratatului INF se decide în aceste zile la Moscova, unde John Bolton a fost trimis de preşedintele Trump pentru a discuta cu ruşii următorii paşi după retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

După anunţul preşedintelui Trump privind retragerea unilaterală a SUA din tratatul INF, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, John Bolton, a ajuns duminică seară la Moscova, pentru a notifica oficial Rusia. El ar urma să se întâlnească, luni sau marţi, şi cu Vladimir Putin, care „încă se pregăteşte pentru această întâlnire”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului citat de TASS. Preşedintele rus va căuta să obţină o explicaţie în legătură cu retragere Washington-ului din tratat a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Bolton ar putea stabili şi detaliile unei potenţiale reuniuni între liderii de la Casa Albă şi Kremlin, preconizată a avea loc pe 11 noiembrie, la Paris. Oficialul american va discuta la Moscova şi paşii care urmează după retragerea SUA din tratat. Consilierul pentru securitate naţională ar fi fost principalul susţinător al acestei decizii, ce ar putea avea consecinţe grave pentru Europa. Germania a fost primul stat care a avertizat asupra urmărilor.

SUA ar trebui să ia în calcul consecinţele - atât pentru Europa, cât şi pentru viitorul dezarmării - retragerii unilaterale din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare, a declarat duminică ministrul german de externe, Heiko Maas. "Tratatul INF va fost timp de 30 de ani un pilon important al arhitecturii noastre europene de securitate. Am îndemnat adesea Rusia să răspundă acuzaţiilor serioase potrivit cărora încalcă acest acord. Acum îndemnăm SUA să ia în calcul posibilele consecinţe", a afirmat Maas.

"Este o decizie dezastruoasă a preşedintelui Trump să renunţe la tratatul INF", a apreciat duminică şi Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin. "Vom continua să acţionăm în vederea dezarmării nucleare", a scris el pe Twitter. "Europa trebuie să prevină acum o creştere a numărului de rachete cu rază medie de acţiune".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO