Prima reacţie a Kremlinului, după ce SUA a anunţat că iese din tratatul Forţelor Nucleare. "Europa va fi afectată"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 21 Octombrie 2018 11:20
Categorie: Stiri externe
rachete parada de Ziua Victoriei la Kremlin

Ministerul de Externe din Rusia a reacţionat duminică dimineaţă la anunţul preşedintelui american privind retragerea unilaterală din tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Rusia condamnă gestul Casei Albe, pe care îl interpretează ca pe o tentativă de şantaj, pentru a determina Kremlinul să facă concesii strategice, a afirmat duminică ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de Ria Novosti. „Suntem îngrijoraţi şi condamnăm noua tentativă americană de a şantaja Rusia pentru a ne determina să facem concesii în domeniul securităţii internaţionale şi stabilităţii strategice. Am spus în repetate rânduri că americanii nu au niciun motiv să ne acuze de încălcarea tratatului”, a spus Riabkov. „Timp de ani de zile nu şi-au putut susţine acuzaţiile inventate”.

Şi vicepreşedintele comisiei de apărare din Duma de stat, Iuri Şvitkin, a afirmat că Rusia şi-a respectat angajamentele prevăzute în Tratatul INF. „Statele Unite aplică standarde duble. Acest lucru va afecta securitatea şi stabilitatea internaţională. E foarte dureros, fiindcă primele vor fi afectate direct statele europene”, a declarat Şvitkin.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Aflat în Nevada, în campanie pentru alegerile parţiale pentru Congresul SUA, Trump a declarat presei, referitor la INF: "Vom rezilia tratatul şi ne vom retrage". Întrebat de ziarişti ce consecinţe practice va avea decizia, el a răspuns: "Va trebui să dezvoltăm aceste arme".

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a plecat spre Moscova, pentru a discuta decizia preşedintelui.
 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO