Putin nu s-a decis dacă va candida din nou la președinție în 2024

Ultima actualizare: 30-11-2021 15:45
Putin

Președintele Rusiei Vladimir Putin a afirmat, marți, că nu a luat încă o decizie dacă va candida la președinție în 2024, în vederea unui nou mandat valabil pe șase ani, potrivit Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că nu a decis încă dacă va candida pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin, atunci când actualul său mandat se va încheia în 2024.

Putin se află la putere ca președinte sau prim-ministru de la începutul acestui secol, ceea ce îl face cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace. Rusia a adoptat anul trecut reforme care îi permit să candideze pentru încă două mandate de șase ani, fără de care ar fi trebuit să se retragă în 2024.

Vorbind la un forum de investiții din Moscova, liderul de la Kremlin a sugerat că însăși opțiunea de a putea candida din nou la președinție a împiedicat subminarea sistemului politic.

"Dacă voi face sau nu acest lucru urmează să fie decis, dar însă însăși existența acestui drept (n.r. - de a candida) stabilizează deja situația politică internă", a spus el.

Unii analiști au spus că Putin ar fi putut deveni un președinte "lame duck" ( n.red. - un oficial ales care este în funcție, dar al cărui succesor a fost ales deja) dacă nu ar fi avut opțiunea de a candida din nou în 2024.

Problema este extrem de sensibilă pentru Kremlin. La începutul acestei luni, acesta a denunțat ca fiind o ingerință "absurdă" o rezoluție propusă de parlamentari americani pentru a nu-l mai recunoaște pe Putin ca președinte dacă rămâne la putere după 2024.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO