"Putin, Niet, Europe, Yes!". Proteste de amploare la Budapesta, inainte de vizita de marti a presedintelui rus Vladimir Putin

Dată publicare: 17-02-2015 07:59
Dată actualizare: 20-02-2015 07:10


Mii de unguri au protestat in centrul capitalei Budapesta fata de vizita lui Vladimir Putin, programata pentru marti. Manifestantii au purtat pe umeri steagul Ucrainei sau au venit cu pancarte de sustinere a homosexualilor marginalizati in Rusia.

Altii au reamintit prin pancarte de revolutia ungara din 1956.

Protestele au avut loc in zona Rakoczi, in apropierea Garii Keleti din Budapesta.

"Putin, Niet, Europe, Yes!" (n.r. "Putin! Nu! Europa! Da!"), a rasunat din multime. Protestatarii au denuntat si politicile premierului Victor Orban. Seful guvernului de la Budapesta a pastrat o relatie calduroasa cu Rusia si a ajuns sa fie numit "Micul Putin", intrucat pare ca a gasit inspiratie in modelul moscovit de conducere.

"Putin, pleaca si ia-l pe prietenul tau Orban (n.r. premierul Ungariei) cu tine", au strigat ungurii.

E drept, insa, ca nu toti ungurii sunt de aceasta parere. Un sondaj recent arata ca, daca ar avea loc alegeri legislative duminica viitoare, alianta condusa de Orban le-ar castiga fara probleme. Pe de alta parte, celor care il critica pentru relatia cu Rusia, Guvernul maghiar le raspunde raspicat ca nu are de ales.

"'Europa Centrala, inclusiv Ungaria, este foarte dependenta de gazul rusesc, aceasta este situatia'', a spus ministrul de Externe al Ungariei.

Ungaria isi acopera 80% din consumul de petrol si 70% din cel de gaz cu importuri din Rusia. Vizita lui Putin are drept scop declarat incheierea unui acord pe tema gazelor. Cele doua tari au o intelegere si pentru ca rusii sa construiasca din 2018 doua reactoare nucleare in apropiere de Budapesta.


VIDEO PROTVPLUS.RO