Putin avertizează: Coreea de Nord nu trebuie încolțită. Ce ar urmări Kim Jong-un
"Nord-coreenii sunt în stare să mănânce iarbă şi tot nu vor renunţă la programul nuclear", a declarat Vladimir Putin.
Preşedintele rus e de părere că sancţiunile nu vor avea nici un efect şi că situaţia în care s-a ajuns este incredibilă. Programul de înarmare nucleară din Coreea de Nord a avansat nepermis de mult, spun analiştii, şi pentru că serviciilor secrete occidentale le este aproape imposibil să obţină vreo informaţie despre ce se întâmplă acolo.
Două zile la rând, Vladimir Putin a condamnat testul nuclear al Coreei de Nord, dar a subliniat că nici războiul, nici sancţiunile nu sunt soluţia.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Cum îi spuneam unui coleg, nord-coreenii ar mânca iarbă şi tot n-ar renunţa la programul lor nuclear până nu se simt în siguranţă."
Putin spune că negocierile sunt soluţia şi că iniţiativa trebuie să aparţină Washingtonului. Unii analişti spun că exact asta a urmărit Kim Jong-un: să negocieze direct cu cea mai mare putere a lumii, de pe poziţii de forţă.
Kim Jong-un nu s-a întâlnit niciodată cu liderul altui stat şi n-a ieşit din ţară în cei şase ani de când e la putere. Cele mai de încredere informaţii despre el vin de la excentricul baschetbalist Dennis Rodman, care se declara prietenul lui.
Asta arată cât de greu e pentru Occident să afle ce se întâmplă în Coreea de Nord.
Bruce Klingner, fost şef al Departamentului Coreea din CIA: "Este extrem de greu, aproape imposibil. Nu ne putem infiltra, sigur că ieşim în evidenţă din cauza caracteristicilor fizice. Şi sud-coreenii care încearcă să infiltreze agenţi au probleme: vorbesc dialecte diferite, au cuvinte diferite, pronunţie diferită".
Informatori locali sunt greu de găsit, căci nord-coreenii care vorbesc cu străinii riscă lagărul sau execuţia. Spionajul digital e practic lipsit de obiect: o fotografie din spaţiu arată că nord-coreenii abia dacă au curent, nici vorba de internet sau telefonie. Iar regimul a învăţat cum să se apere de sateliţii-spion.
Tony Shaffer, fost agent de spionaj militar: "Studiind felul cum atacăm ţintele, au învăţat să îngroape ce îi interesează în complexe subterane adânci. Unele reşedinţe oficiale sunt vizibile, dar de multe ori sunt îngropate atât de adânc, încât nu se pot vedea."
În aceste condiţii, Washingtonul e nevoit să acţioneze cu foarte puţine informaţii. Şi nici nu e de mirare că nord-coreenii s-au înarmat nestingheriţi, în timp Occidentul le minimaliza sau ridiculiza testele.