Putin a recunoscut că invazia Ucrainei este un război imperial pentru a „reda” pământul Rusiei
De-a lungul ultimelor luni, Vladimir Putin a oferit tot felul de scuze ciudate pentru invazia sa în Ucraina.
În diferite momente, el a dat vina declanșării războiului pe orice, de la expansiunea NATO la naziști imaginari, făcând totodată afirmații complet nefondate despre comploturile occidentale de a invada Rusia și schemele ucrainene de a obține arme nucleare, scrie Atlantic Council.
Realitatea, se vede acum, este considerabil mai puțin elaborată și infinit mai înfricoșătoare. Putin a lansat cel mai mare conflict european de după al Doilea Război Mondial din simplul motiv că vrea să cucerească Ucraina. Inspirat de țarii de altădată, Putin își propune să-și zdrobească vecinul și să-l încorporeze într-un nou Imperiu Rus.
Alegeri 2024
10:52
Expert în probleme de apărare, mesaj pentru votanții lui Georgescu: „Cine face asta nu are altă scuză decât ura faţă de țară”
10:49
Calendar alegeri 2024. Când sunt alegerile prezidențiale, turul 2
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
Viziunea imperială
Putin a detaliat viziunea sa imperială în timpul unui eveniment din 9 iunie la Moscova pentru a marca 350 de ani de la nașterea țarului rus Petru cel Mare. El a vorbit cu admirație despre realizările țarului Petru în timpul Marelui Război din Nord și a făcut paralele directe cu propriile sale politici expansioniste contemporane. Terenurile luate din Suedia în timpul Marelui Război al Nordului erau din punct de vedere istoric, rusești, iar Petru doar le returna proprietarilor lor de drept, a declarat Putin. „Aparent, acum este și responsabilitatea noastră să returnăm pământul (rusesc)”, a spus el într-o referire clară la invazia în curs a Ucrainei.
Ultimele comentarii ale lui Putin subliniază obiectivele sale imperiale în Ucraina și extind ani de declarații similare care deplâng căderea Imperiului Rus. Timp de mai bine de un deceniu, el a pus sub semnul întrebării legitimitatea istorică a statului ucrainean și a insistat public că ucrainenii sunt cu adevărat ruși („un popor”). Putin a acuzat, de asemenea, în repetate rânduri, Ucraina că ocupă pământurile ancestrale rusești și i-a învinuit pe primii bolșevici pentru că au înșelat granița dintre republicile sovietice ruse și ucrainene.
Atitudinea sa imperialistă fără scuze față de relațiile ruso-ucrainene a fost dezvăluită în iulie 2021 sub forma unui eseu de 7.000 de cuvinte scris de Putin însuși, care își propunea să explice presupusa „unitate istorică” care leagă cele două națiuni. „Sunt încrezător că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă numai în parteneriat cu Rusia. Căci suntem un singur popor”, a conchis Putin, istoricul amator. Acest tratat bizar a fost interpretat pe scară largă ca o declarație de război împotriva întregii noțiuni de stat al Ucrainei independente și de atunci a fost făcut ca citire obligatorie pentru întreg personalul militar rus.
Obsesia dictatorului
Obsesia dictatorului rus pentru Ucraina reflectă resentimentele sale arzătoare față de prăbușirea URSS și amărăciunea lui persistentă față de pierderea dramatică a statutului internațional a Rusiei post-sovietice.
Această nostalgie nu este înrădăcinată într-o pasiune pentru ideologia marxist-leninismului. În schimb, Putin consideră dezintegrarea Imperiului Sovietic drept dispariția „Rusiei istorice” și a vorbit despre modul în care despărțirea din 1991 a lăsat „ zeci de milioane de compatrioți ” să trăiască dincolo de granițele Federației Ruse. Fiind fosta republică sovietică cu cele mai strânse legături cu Rusia și cea mai mare populație etnică rusă, Ucraina independentă a ajuns să întruchipeze acest sentiment de nedreptate istorică.
Sursa: Atlantic Council, StirilePROTV
Etichete: Ucraina, vladimir putin, invazie,
Dată publicare:
11-06-2022 15:14