Război în Ucraina, ziua 108. Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale

rusia, cereale ucraina
Getty/Imago

Știrile PRO TV.ro vă prezintă cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

11-06-2022 21:29

Ucraina restabileşte conexiunea la internet între Centrala Nucleară Zaporojie şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunţat, sâmbătă, că a contribuit la restabilirea conexiunii la internet între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi serverele de la Centrala Nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruseşti, transmite Le Figaro.

Conexiunea la internet a fost pierdută la 30 mai, dar a fost restabilită la 10 iunie, permiţând AIEA să reia monitorizarea datelor de la centrală, a anunţat Energoatom, sâmbătă, într-o declaraţie de presă.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) ”acţionează activ” în vederea organizării unei vizite la Centrala Nucleară Zaporojie, căreia Ucraina i s-a opus din nou joi, atât timp cât instalaţia este ocupată de către Rusia.  

11-06-2022 20:14

Bombardarea unei uzine chimice din Severodoneţk de către forţele ruse a cauzat un incendiu puternic

Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.

Gaidai nu a precizat dacă incendiul a fost stins. În uzina respectivă se adăpostesc sute de civili.

Serhii Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. ''Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi'', a spus el.

Rusia neagă că acţiunile sale au drept ţinte civili.

11-06-2022 18:44

Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi aproape 500 răniţi de la începutul războiului

Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Parchetul general de la Kiev, potrivit dpa.

Numai în oraşul Mariupol, unde soldaţi ucraineni au opus o rezistenţă curajoasă timp de câteva săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal, au fost ucişi 24 de copii în bombardamentele efectuate de forţele ruse.

Aceste date nu sunt definitive, întrucât în prezent sunt în desfăşurare anchete în zonele disputate, dar şi în cele recucerite recent de armata ucraineană.

11-06-2022 17:36

Ursula von der Leyen: Decizia cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este aşteptată săptămâna viitoare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene cu privire la cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar este aşteptat până la sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună la Kiev, von der Leyen a afirmat că discuţiile de sâmbătă cu Zelenski ”ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârşitul săptămânii viitoare”, cu privire la recomandarea Ucrainei cu statutul de candidat la aderare.

Decizia, al cărei dată era aşteptată pe scară largă, ar fi doar un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

Von der Leyen, aflată în cea de-a doua călătorie la Kiev de la începutul războiului în februarie, i-a reamintit liderului ucrainean că, în pofida progreselor înregistrate în privinţa reformelor administrative şi în alte domenii, mai rămân multe de făcut.

”Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus ea în conferinţa de presă comună.

11-06-2022 15:44

Preşedintele Volodimir Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că o continuare a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră riscă să conducă la o criză alimentară mondială, transmit AFP şi dpa.

''Dacă nu ne putem exporta produsele alimentare, atunci lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete în multe ţări din Asia şi Africa'', a declarat Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore.

Penuria de alimente ar putea cauza haos politic şi căderea guvernelor în unele ţări, a subliniat şeful statului ucrainean.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe porturi ucrainene sunt supuse unei blocade din partea Rusiei, ceea ce împiedică exporturile de cereale. Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume.

În prezent, milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

11-06-2022 16:56

Reacţia Kievului la declaraţiile lui Biden potrivit cărora Zelenski ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA referitoare la invazia Rusiei

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”, relatează BBC.

Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu.

”Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el pentru publicaţia de ştiri ucraineană LIGA.net.

Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta - întrebarea era care este amploarea atacului.

11-06-2022 16:04

Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, potrivit presei ruse

Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, a relatat agenţia de presă rusă TASS, sâmbătă, pe contul de Telegram, potrivit The Guardian.

Numărul de paşapoarte solicitate sau eliberate în Melitopol nu a fost menţionat în postarea de pe Telegram.

De asemenea, agenţia de presă rusă TASS a publicat imagini cu paşapoartele ruseşti ”prezentate” celor 23 de locuitori din oraşul ocupat Herson, din sudul Ucrainei.

În luna mai, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin a simplificat procedura de obţinere a unui paşaport rusesc pentru locuitorii regiunilor din sudul Ucrainei Zaporijjea şi Herson.

11-06-2022 14:21

Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina

Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici pentru televiziunea belarusă Nexta.

Unul dintre cei doi generali ucişi a fost un general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, însărcinat cu organizarea aşa-numitului referendum pentru anexarea regiunii ucrainene Herson la Federaţia Rusă, a mai precizat Arestovici.

Ambii au fost ucişi în regiunea Herson, a adăugat el.

11-06-2022 14:44

Cum arată o zi obișnuită la plajă în Odesa, Ucraina

Video. Defilare cu steaguri ale Rusiei pre străzile din Slovacia

Publicația Nexta a transmis că mai multe mașini au defilat cu steaguri ale Rusiei pe mai multe străzi din Slovacia arătânduși sprijinul față de Vladimir Putin. 

11-06-2022 13:40

Germania va trimite șapte obuziere în Ucraina

Germania va trimite șapte obuziere în Ucraina până la sfârșitul lunii, a declarat ambasadorul Ucrainei în Berlin.

11-06-2022 12:24

Ursula von der Leyen s-a întors în Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întors în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Aceasta a ajuns sâmbătă în Kiev, unde va discuta împreună cu Zelenski despre reconstrucția Ucrainei și despre aderarea la Uniunea Europeană.

11-06-2022 12:00

Armata ucraineană susține că peste 32.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei lui Putin.

11-06-2022 11:58

Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina „va învinge cu siguranță” Rusia.

Președintele a spus, sâmbătă, că Rusia este vinovată pentru criza „acută și severă” de alimente.

11-06-2022 11:57

Forțele aeriene ale Rusiei au doborât trei avioane militare ucrainene

Forțele aeriene ale Rusiei au doborât trei avioane militare ucrainene, transmite Ministerul rus al Apărării.

Armata a doborât două aeronave MIG-29 în regiunea Nikolaev și un avion de luptă Su-25 în regiunea Harkov.

11-06-2022 11:38

Rusia va răspunde „proporţional şi adecvat” la acumularea de forţe NATO în Polonia

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, sâmbătă, că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi ”proporţional şi adecvat”, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citând un diplomat rus, potrivit Reuters.

”Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporţional şi adecvat, menit să neutralizeze potenţialele ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat Oleg Tiapkin, şeful unui departament al Ministerului rus de Externe responsabil de relaţiile Rusiei cu Europa.

11-06-2022 11:07

Rusia folosește sisteme de arme învechite în atacurile sale

Rusia folosește sisteme de arme învechite în atacurile sale asupra estului Ucrainei, anunță serviciile de informații militare britanice.

În cea mai recentă actualizare a situației din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au folosit probabil zeci de rachete antinavă Kh-22 din anii '60.

Aceste bombe grele sunt „foarte inexacte” și este mult mai probabil să provoace daune colaterale și victime civile.

„Rusia recurge probabil la astfel de sisteme de arme ineficiente, deoarece nu dispune de rachete moderne mai precise, în timp ce apărarea antiaeriană ucraineană încă descurajează aeronavele ruse să efectueze lovituri în mare parte a țării”, transmite Ministerul britanic al Apărării.

11-06-2022 10:48

Alți 24 de copii au murit în Mariupol

Procurorul general din Ucraina a declarat că alți 24 de copii au murit în Mariupol.

„În timpul înregistrărilor infracțiunilor, mi s-a adus la cunoștință că alți 24 de copii au murit în Mariupol, regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor rusești”, a transmis procurorul general.

În total, cel puțin 287 de copii au murit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, și cel puțin 492 au fost răniți.

11-06-2022 10:42
11-06-2022 10:41

Ucraina cere Occidentului o livrare mai rapidă de arme

Ucraina cere țărilor occidentale o livrare mai rapidă a armelor în timp ce forțele ruse continuă ofensiva în flancul de est al țării.

„Este un război de artilerie acum. Totul depinde de ce ne dă Vestul”, a spus un oficial ucrainean.

11-06-2022 07:17

Rusia s-a retras din Organizația Mondială a Turismului

Rusia şi-a oficializat vineri retragerea din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), din care a fost suspendată în aprilie în urma indignării mondiale pe fondul ofensivei sale militare împotriva Ucrainei.

11-06-2022 07:14

Zelenski: Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide "când va veni acest «după»" şi care vor fi graniţele unde vor fi "stricate" planurile ocupanţilor.

"Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii - asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat - calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile", a afirmat Zelenski.

"Desigur, ne pregătim pentru o restaurare la scară largă a statului nostru. Desigur, am început deja reconstrucţia în teritoriul eliberat. Desigur, vom schimba multe în vieţile noastre după acest război. Şi e bine că lumea e interesată de detalii, vor să se alăture, se gândesc la moduri în care să lucreze pentru Ucraina după victoria noastră. Dar bătăliile continuă. Şi chiar acum, în aceste bătălii foarte dificile se decide când va veni acest «după». Se decide la care graniţe vom strica în sfârşit planurile ocupanţilor. Şi toată lumea ar trebui să amintească societăţii din alte ţări asta. Bătăliile care se duc acum. Sprijinul de care este nevoie acum. Nu depinde doar de politicieni şi diplomaţi. Ci şi de jurnalişti, activişti, antreprenori, oamnii noştrii strămutaţi care sunt acum în străinătate. Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a subliniat Volodimir Zelenski.

"Tot azi, Guvernul a prezentat detalii specifice despre programele de stat care ar trebui să asigure noi locuri de muncă şi sprijin pentru afaceri în aceste timpuri grele pentru noi toţi. Asta se referă în special la granturi nerambursabile pentru micro-afaceri şi alte tipuri de sprijin financiar special pentru întreprinderi mici şi mijlocii. În pofida presiunii din partea Rusiei, în pofida tuturor atacurilor ruseşti, vom face totul pentru a relansa economia Ucrainei, activitate economică", a declarat Zelenski. 

11-06-2022 07:12

ONU: Lipsă de susţinere pentru Moscova în căutarea unui loc în Consiliul Economic şi Social

Adunarea Generală a ONU s-a retras vineri după şase tururi nereuşite de vot secret, fără a alege Rusia, candidată pentru un loc în Consiliul Economic şi Social, unul dintre cele şase organe principale ale Naţiunilor Unite, scrie AFP.

Mai mulţi diplomaţi au pus eşecul Moscovei pentru acest organism, fără precedent de la crearea ONU, pe seama invaziei Ucrainei care a făcut ca aceasta să piardă de la sfârşitul lui februarie sprijin în cadrul Organizaţiei.

A şaptea rundă de alegeri va avea loc săptămâna viitoare.

11-06-2022 07:11

Biden: Zelenski „nu a vrut să audă” avertismentele privind invazia rusă

Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP.

"Mulţi oameni au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

"Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Statele Unite au început să avertizeze despre pregătirile pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe la 24 februarie o "operaţiune specială" împotriva ţării.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Rușii au amenajat camere de tortură în subsolurile din Herson. Sunt sute de ucraineni acolo, susține un oficial de la Kiev
Rușii au amenajat camere de tortură în subsolurile din Herson. Sunt sute de ucraineni acolo, susține un oficial de la Kiev

Camere de tortură amenajate în subsoluri se regăsesc în orașul Herson și în aproprierea acestuia. Acolo sunt ținuți aproximativ 600 de ucraineni, susține un oficial de la Kiev.

Rușii trimit mesaje de amenințare pe telefoanele personale ale soldaților ucraineni. Ce sunt sfătuiți să facă
Rușii trimit mesaje de amenințare pe telefoanele personale ale soldaților ucraineni. Ce sunt sfătuiți să facă

„Lupta din Severodonețk va fi decisivă pentru soarta întregii regiuni Donbas”. O spune chiar președintele Volodimir Zelenski.

Rușii au amenajat camere de tortură în subsolurile din Herson. Sunt sute de ucraineni acolo, susține un oficial de la Kiev
Rușii au amenajat camere de tortură în subsolurile din Herson. Sunt sute de ucraineni acolo, susține un oficial de la Kiev

Camere de tortură amenajate în subsoluri se regăsesc în orașul Herson și în aproprierea acestuia. Acolo sunt ținuți aproximativ 600 de ucraineni, susține un oficial de la Kiev.

Rușii trimit mesaje de amenințare pe telefoanele personale ale soldaților ucraineni. Ce sunt sfătuiți să facă
Rușii trimit mesaje de amenințare pe telefoanele personale ale soldaților ucraineni. Ce sunt sfătuiți să facă

„Lupta din Severodonețk va fi decisivă pentru soarta întregii regiuni Donbas”. O spune chiar președintele Volodimir Zelenski.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, conform Agerpres.