Puterile din UE avertizează în privinţa unei creşteri a propagandei ruse înainte de alegerile europene. Reacția Kremlinului

Radoslaw Sikorski
AFP

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marţi avertismentele europene cu privire la "propaganda rusă", afirmând că orice lucru care contravine teoriilor predominante este acum etichetat drept "propagandă" de către Occident.

Peskov a fost întrebat despre întâlnirea de luni dintre miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, în cadrul căreia aceştia au avertizat asupra unei creşteri a propagandei ruseşti în ţările europene înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, relatează Reuters, citată de News.ro.

"Este evident acum că orice surse, mass-media sau materiale de pe internet, care nu îndeplinesc criteriile, nu operează în cadrul curentului informaţional principal şi încearcă să acopere evenimentele din diferite unghiuri, sunt identificate imediat ca fiind instrumente de propagandă", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Acest lucru este absolut contrar idealurilor unei prese libere şi demonstrează încă o dată disponibilitatea autorităţilor de a pedepsi presa care nu le place. Acest lucru se întâmplă des în Europa acum", a afirmat Peskov.

Ţările occidentale au acuzat în repetate rânduri agenţii ruşi că folosesc reţelele sociale şi internetul pentru a răspândi informaţii false sau înşelătoare, pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influenţeze opinia publică împotriva susţinerii Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei.

Avertismentul puterilor europene

Franţa, Polonia şi Germania au acuzat luni Rusia că a creat o reţea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă şi pentru a submina guvernele occidentale, avertizând asupra unei răspândiri în masă a unui astfel de conţinut înainte de alegerile europene din iunie.

Citește și
donald tusk, olaf scholz
"Toţi pentru unul". Trei mari puteri din Europa își unesc forțele pentru a apăra continentul de Trump și Rusia
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

"Ne aflăm într-o perioadă de vulnerabilitate, cu alegeri europene, şi, în ceea ce priveşte Franţa, cu Jocuri Olimpice", a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi polonez şi german.

Miniştrii din cele trei ţări au anunţat că au creat un mecanism comun pentru a depista şi a răspunde la eventualele atacuri ruseşti pe internet. Aceştia s-au întâlnit ca parte a eforturilor de revigorare a platformei de cooperare politică "Triunghiul de la Weimar" dintre Germania, Franţa şi Polonia, creată în 1991.

În cadrul unui briefing de presă înaintea reuniunii celor trei miniştri, surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, organismul francez de supraveghere ce monitorizează interferenţele digitale străine, a identificat 193 de site-uri web care urmăreau să răspândească pe scară largă informaţii din surse pro-ruse, precum şi ale unor site-uri şi instituţii de presă ruseşti. "Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a "operaţiunii militare speciale" şi denigrarea Ucrainei şi a liderilor săi", a declarat un diplomat francez.

Franţa a atras în special atenţia asupra activităţilor ruseşti în Africa, afirmând că actori legaţi de Moscova au încercat să discrediteze Parisul în Africa de Vest, saturând mass-media obişnuite şi reţelele sociale.

„Atacuri asupra democrațiilor noastre”

Acest lucru a determinat Franţa să întreprindă acţiuni multiple pentru a inversa narativele anti-franceze care i-au afectat influenţa şi interesele, înfiinţând inclusiv o unitate dedicată în parte identificării şi gestionării conţinutului rău intenţionat.

Diplomaţii au declarat că, spre deosebire de campaniile anterioare de dezinformare, portalul de internet Kombat, aşa cum a fost supranumit de Franţa, urmăreşte să atragă oamenii pe aceste site-uri, unele având nume de domenii locale, astfel încât informaţiile să poată fi apoi răspândite la nivel local.

"Acestea sunt atacuri asupra democraţiei noastre", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite ca încrederea oamenilor să fie subminată.

Oficialii francezi au declarat că, până în prezent, site-urile în cauză au făcut puţine incursiuni. Însă îngrijorarea lor este că, având în vedere că anul acesta se împlinesc doi ani de la războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, UE şi Statele Unite, plus Jocurile Olimpice, site-urile au fost puse la punct pentru ca, la momentul potrivit, să poată răspândi cantităţi mari de informaţii dăunătoare.

"Ne aşteptăm la o accelerare a diferitelor acţiuni ruseşti şi chiar la o răspândire pe scară largă, aşa că acesta este un motiv pentru a atrage atenţia asupra acestui lucru acum", a declarat un oficial militar francez.

Un exemplu de astfel de activitate a fost un articol apărut pe unul dintre site-uri, intitulat "Ajunge! Franţa cere măsuri radicale împotriva lui Zelenski". Articolul făcea referire la o postare pe platforma X a unui politician francez de extremă dreapta, din opoziţie, care are înclinaţii pro-ruse.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Olaf Scholz consideră că Europa ar trebui să treacă la producția de arme pe scară largă. Avertismentul lansat
Olaf Scholz consideră că Europa ar trebui să treacă la producția de arme pe scară largă. Avertismentul lansat

Cancelarul Germaniei pledează pentru o producție de armament "pe scară largă" - într-o Europă care se luptă să furnizeze muniție Ucrainei, dar trebuie să se gândească și la propria apărare.

"Toţi pentru unul". Trei mari puteri din Europa își unesc forțele pentru a apăra continentul de Trump și Rusia

Franța, Germania și Polonia au convenit, luni, că vor securiza Europa și că vor sprijini mai mult Ucraina, în contextul în care cresc temerile că Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă și ar permite Rusiei să-și extindă agresiunea pe continent.

Șeful diplomației franceze:
Șeful diplomației franceze: "Avem nevoie de o a doua asigurare de viaţă, nu în locul NATO, nu împotriva NATO, ci în plus"

Europa are nevoie de o "a doua asigurare de viaţă", în plus faţă de NATO, a declarat luni ministrul de externe francez Stephane Sejourne, după declaraţiile controversate ale lui Donald Trump care a sugerat că SUA ar putea să nu îşi protejeze aliaţii.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.