Olaf Scholz consideră că Europa ar trebui să treacă la producția de arme pe scară largă. Avertismentul lansat
Cancelarul Germaniei pledează pentru o producție de armament "pe scară largă" - într-o Europă care se luptă să furnizeze muniție Ucrainei, dar trebuie să se gândească și la propria apărare.
Olaf Sholz a anunțat că țara sa va atinge în sfârșit ținta de 2% din PIB pentru apărare, după ce "Germania a fost mult timp un exemplu negativ", a recunoscut cancelarul, facând aluzie la declarațiile recente ale lui Donald Trump.
Cancelarul german și premierul danez au inaugurat, simbolic, fundația pentru o nouă fabrică de proiectile de artilerie, în nordul Germaniei. Începând din 2025, acolo se vor produce mai ales proiectile de artilerie - calibru de 155 de milimetri, de genul celor trase cu miile, zilnic, pe fronturile războiului din Ucraina.
Iar gigantul industriei de apărare Rheinmetall, care construieste fabrica de munitie, se așteaptă la o producție de 200.000 de obuze anual.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Iar acum trebuie să fie sporită producția. Fie și numai din cauza necesității ca Ucraina să poată să se apere, dar și pentru propriile noastre interese de apărare pe termen lung”.
Potrivit cancelarului Scholz, acesta este un „semnal” pentru europeni, care sunt chemați să consolideze baza industriei de apărare a continentului, favorizând comenzile grupate și pe termen lung.
Mai ales după declaranțiile lui Donald Trump - cel ce poate deveni din nou președintele Statelor Unite - și care a spus că America nu va sări în apărarea unui membru NATO care nu cheltuie suficient pentru apărare. Mai mult - în cel mai șocant și iresponsabil mod - Trump a sugerat că Rusia "poate să le facă ce vrea" aliaților rău platnici ai Americii.
Scholz: „Toți pentru unul și unul pentru toți”
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Angajamentul de protecție oferit de NATO nu poate fi limitat și respectă principiul: toți pentru unul și unul pentru toți. Orice relativizare a garanției de sprijin din partea NATO e iresponsabilă și periculoasă și servește doar intereselor Rusiei”.
Mette Frederiksen, premierul Danemarcei: „Fără să conteze ce se va întâmpla în SUA în acest an, cred că trebuie să fie deja stabilită concluzia, acum: Europa trebuie să fie mai puternică, trebuie să fim capabili să facem mai mult pe cont propriu. Și spun asta chiar dacă susțin cu adevărat Alianța transatlantică”.
Scholz s-a întâlnit și cu premierul Poloniei, cu care a discutat despre importanța întăririi capacităților militare europene.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Aceste cuvinte ale lui Donald Trump ar trebui să fie un duș rece pentru toți cei care constant ignoră această amenințare din ce în ce mai reală cu care se confruntă Europa. Trebuie să stăm pe propriile noastre picioare, desigur, totuși contând pe o cooperare deplină cu Statele Unite”.
Donald Tusk a discutat și cu Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Președintele francez a insistat, la rândul său, pe ideea unui viitor în care Europa să fie un centru de putere și securitate, complementar Alianței Nord-Atlantice.