Provocarea neașteptată pentru „ultimul dictator al Europei”, la alegerile de anul acesta
Aleksandr Lukaşenko este convins că va câştiga al şaselea mandat consecutiv de preşedinte al Belarusului, însă Svetlana Tikhanouskaya, fostă profesoară de limba engleză, reprezintă cea mai mare provocare pentru „ultimul dictator al Europei”.
Votul a început duminică în Belarus.
Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, supranumit odată de Washington „ultimul dictator al Europei”, este acuzat de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru trecutul privind drepturile omului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fost director de fermă colectivă sovietică, Lukaşenko conduce ţara din 1994.
Rivalul supriză, Svetlana Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost închis.
Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.
Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.
Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte, scrie Reuters. Deşi comisia electorală a interzis opoziţiei să facă o numărătoare alternativă a voturilor, Tikhanouskaya le-a cerut susţinătorilor săi să monitorizeze secţiile de votare.
„Suntem majoritari şi nu avem nevoie de sânge pe străzile oraşului. Haideţi să ne apărăm dreptul de a alege împreună”, a spus ea sâmbătă.
Caracterizându-se drept un garant al stabilităţii, Lukaşenko a spus că protestatarii au aliaţi străini, inclusiv un grup de 33 de presupuşi mercenari ruşi reţinut în luna iulie şi acuzat că încerca să organizeze „acte teroriste”.
Analiştii au spus că reţinerea acestor persoane poate fi un pretext pentru o reprimare dură după vot.
„Lukaşenko a spus clar că intenţioneză să îşi menţină puterea cu orice preţ. Rămâne întrebarea care va fi preţul”, a spus analistul politic Alexander Klaskovsky.
La ultimele alegeri prezidenţiale, din 2015, el a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.
Rivalii lui Lukașenko, arestați
Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale de opoziţie din Belarus a fost reţinută sâmbătă, aşa cum s-a mai întâmplat şi joi, informează Agerpres, care citează AFP.
Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a Svetlanei Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere.
Maria Moroz "probabil nu va fi eliberată până luni", adică după vot, a spus Krasulina, adăugând că motivul arestării nu este cunoscut.
Joi, Moroz a fost arestată după o vizită la ambasada Lituaniei, fiind eliberată în cursul aceleaşi zile.
Sâmbătă seara a mai fost arestată o aliată important a Svetlanei Tihanovskaia, eliberată ulterior. Este vorba de Maria Kolesnikova, anterior şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher care intenţiona să candideze la funcţia de şef al statului, dar care a fost arestat.
În plus, consultantul politic Vitali Şkliarov, care a lucrat pentru campanii prezidenţiale în SUA şi Rusia, este acuzat în Belarus că a contribuit la organizarea de manifestaţii şi riscă până la trei ani de închisoare, a anunţat sâmbătă avocatul acestuia. Şkliarov, în vârstă de 44 de ani, cercetător la Universitatea Harvard, s-a născut în Belarus, dar locuieşte la Washington, iar soţia sa este cetăţean american.
Din primăvară, în urma unei mobilizări neaşteptate a populaţiei în favoarea opoziţiei, autorităţile din Belarus au intensificat operaţiunile îndreptate împotriva adversarilor preşedintelui Lukaşenko.
Doi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale au fost închişi, ceea ce a determinat-o pe soţia unuia dintre aceştia, Svetlana Tihanovskaia, să preia conducerea curentului de opoziţie. Aceasta a reuşit să strângă mulţimi de o amploare fără precedent la mitingurile sale.
Preşedintele Lukaşenko a denunţat un complot al adversarilor săi, susţinut de mercenarii ruşi, care ar viza destabilizarea ţării şi preluarea puterii. El acuză, de asemenea, Occidentul, şi în special SUA, de complot împotriva sa.
Într-un interviu acordat vineri AFP, candidata opoziţiei a salutat "trezirea" poporului după mai bine de un sfert de secol sub regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara cu o mână de fier şi este adesea numit ultimul dictator al Europei. În acelaşi timp, Tihanovskaia a declarat că nu trebuie să îşi facă nimeni iluzii cu privire la rezultatul scrutinului, deoarece "fraude neruşinate" au fost deja comise de la începerea votului anticipat, cu atât mai mult cu cât numărul observatorilor independenţi a fost redus la minimum.
Sursa: Agerpres/News.ro
Etichete: alegeri, belarus, aleksandr lukasenko,
Dată publicare:
09-08-2020 11:39