„Vara anului 2020 va fi în special una caniculară”. Temperaturi record în Rusia, Belarus și Ucraina

Ultima actualizare: 13-06-2020 09:52

Zeci de orașe din Rusia, Belarus și Ucraina au fost lovite de temperaturi record.

În aceste condiții, nu puțini au fost cei care au luat cu asalt parcurile publice, deschise recent, odată cu relaxarea măsurilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea noului virus.

La Moscova, mercurul din termometre a urcat până la 30 de grade Celsius, semn că vară începe să îşi intre în drepturi. În capitală s-au înregistrat temperaturi cu opt grade mai mari decât media acestei perioade. Aşa că nu e de mirare că localnicii au invadat zonele de agrement populare, redeschise pe 1 iunie, după ce autorităţile au constatat o scădere a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus.

Localnic: "Uraaa, în sfârșit a venit vara în Moscova! Am venit aici ca să prindem toate razele soarelui. Ieri a plouat un pic, dar astăzi pare că va fi cea mai călduroasă zi a lunii. Este minunat. Sunt foarte fericită că au deschis în sfârșit acest parc."

Alții par însă îngrijoraţi de marea de oameni ieşiţi să se răcorească.

În această săptămână, Rusia a trecut de o jumătate de milion de pacienţi infectaţi cu noul virus. Totuşi, responsabilii au decis să ridice treptat restricţiile. Măsură este văzută de unii critici drept o pregătire pentru votul amendamentelor constituţionale - programat de preşedintele Vladimir Putin pentru sfârşitul acestei luni.

Potrivit meteorologilor ruşi, s-au înregistrat temperaturi record în zeci de oraşe din nordul regiunii arctice până în regiunile sudice din apropierea Mării Negre. Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă vine după săptămâni întregi de temperaturi ridicate în Siberia.

Mikhail Leus, metereolog: "Vremea în Rusia devine tot mai volatilă. În timp ce temperaturile medii cumulate și precipitațiile au rămas în mare măsură consecvente, cu o ușoară tendință de creștere, valorile meteorologice extreme se resimt din ce în ce mai mult."

Vasiliy Yablokov, project director la Greenpeace: "Acest val de căldură este anormal. Deși au mai fost astfel de perioade în istoria măsurătorilor meteorologice, acum aceste temperaturi ridicate sunt din ce în ce mai frecvente. Oamenii de știință preconizează că vara anului 2020 va fi în special una caniculară, iar asta nu poate fi decât un rezultat direct al schimbărilor climatice globale."

Şi în Ucraina şi Belarus a fost vreme caniculară. În capitala Minsk, de exemplu, s-au înregistrat aproape 32 de grade Celsius.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO