Protocolul regal: ce etichete trebuie sa respecte invitatii la nunta anului

Printul William si Kate Middleton

Nuntile regale sunt pline de reguli de protocol care trebuie respectate intocmai de catre toti invitatii, daca vor sa nu fie victime sigure ale unor gafe pentru care o lume intreaga ii va taxa aspru.

De la cum sa se imbrace, cum sa manance si pana la cum sa se adreseze, participarea la un astfel de eveniment nu e deloc una usoara.

In niciun caz invitatii nu trebuie sa poarte vestimentatie de culoare alba: e rezevata miresei. Invitatii n-o pot imbratisa cu prietenie pe regina si e strict interzis sa trimita mesaje Twitter din biserica. Sunt doar cateva dintre sfaturile pentru norocosii invitati care participa la nunta printului William cu Kate Middleton. Pentru evitarea oricarei incalcari a protocolului, fie ea cat de mica, a fost intocmit un ghid de 22 de pagini care le-a fost distribuit celor 1.900 de invitati.

Indiferent ca a fost vorba despre nunta Reginei Elisabeta cu Printul Philip, primul eveniment de acest gen transmis in direct la radio sau de cununia lui Charles cu Printesa Diana, la care au asistat 750 de milioane de telespectatori sau de nunta Printului William, transmisa in premiera pe internet, casatoriile de la Casa Regala au urmat intotdeauna un scenariu strict.

Iata cateva dintre aceste reguli:

Citește și
nunta
Kate vs Lady Di. Cum judeca problema virginitatii Casa Regala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Regula numarul unu, inainte de oricare alta: Invitatii trebuie sa soseasca la timp. In mod traditional, Majestatea Sa Regina va fi ultima persoana care soseste la Westminister Abbey.

Cum trebuie sa se imbrace invitatii?

Nimic nu poate fi lasat la voia intamplarii, cu atat mai putin tinuta oaspetilor. Cand Lady Gaga s-a intalnit cu Regina a purtat un costum din latex rosu. Desi Regina este pregatita si pentru asa ceva, astfel de costume nu sunt deloc recomandate.

"Este o nunta in inalta societate, un eveniment regal si aproape la nivel de stat. Cred ca tinutele trebuie sa fie destul de oficiale, asta inseamna ca doamnele nu pot sa lase prea multe la vedere. Te astepti ca doamnele din Marea Britanie sa poarte palarii”, spune Sarah Haywood, specialist in planificarea nuntilor.

In ceea ce priveste palariile, designerul Nicolas Payne-Baader este de parere ca: "Chelsy Davy (n.red. iubita printului Harry) si Kate Middleton adora palariile mici, perfecte pentru parul lung, probabil ca nu vom vedea prea multe palarii cu boruri largi, cel putin la tinere”.

Uniforma

Numai membrilor activi ai fortelor armate le este permis sa poarte uniforma militara si numai cu permisiunea comandantului lor. Potrivit expertilor de la Debretts, citati de BBC, „fiecare regiment are propriul protocol pentru evenimente de acest gen. De pilda, in unele regimente nu este obligatoriu sa se poarte uniforma, iar sabiile pot fi sau nu prezente in tinuta”.

Daca in legatura cu rochia de mireasa s-a speculat enorm nici mirele nu a fost uitat. Va purta probabil o uniforma militara. Dar ce fel? “El are legatura cu trei arme, asa ca nu putem sti exact ce fel de uniforma va alege”, explica William Hanson, expert in protocol regal.

William a absolvit Academia Militara Sandhurst, in decembrie 2006. Apoi, a servit ca locotenent in Regimentul de Cavalerie, pentru ca in prezent sa fie locotenent al Royal Air Force, intr-o unitate de cautare si salvare. Un lucru este sigur. Daca Printul William va opta pentru uniforma, atunci si fratele sau, Harry va purta uniforma militara.

Fracul

Barbatii trebuie sa poarte fracuri negre sau gri, cu veste gri sau galbene si pantaloni gri, in dungi. La tinuta se adauga jobene gri, purtate pe cap doar afara sau sub brat, cand sunt inauntru. Jobenele vor fi date jos pentru fotografiile oficiale. De asemenea, mai sunt obligatorii manusile de aceeasi culoare cu vesta purtata. Cravata, papionul, camasile largi, cu mansete cu butoni sunt recomandate, iar pantofii trebuie sa fie negri si cu sireturi.

Doamnele sunt sfatuite, potrivit ghidului Debretts, sa poarte rochii de zi inteligent alese – adica un costum sau o rochie cu jacheta. Manusile nu trebuie sa lipseasca, la fel si tocurile inalte si gentile asortate perfect cu restul tinutei. Palariile nu sunt obligatorii, desi sunt niste accesorii des intalnite la astfel de ocazii.

Redingota

Daca nu doresc sa poarte frac, barbatii pot alege redingotele, la care pot asorta un fular sau o esarfa discreta si cravata. In ceea ce le priveste pe doamnele care prefera palariile, mai ales pe cele cu boruri largi, exista o recomandare speciala: sa nu se sarute cu cei din jur numai daca stiu sa-si tina capul intr-un anumit unghi, astfel incat borurile palariei sa nu se „ciocneasca” neplacut de borurile altei palarii sau de fata celeilalte persoane.

Cum trebuie sa se comporte?

Curtoazia

Regula este: nu exagera! Ghidul Debretts pe care il citeaza BBC spune ca o plecaciune prea adanca si prea lunga poate fi subiect de amuzament cand vine vorba de cercurile regale. Prin urmare, doamnele trebuie sa faca un mic pas inainte si sa-si lase usor greutatea pe piciorul din fata, in vreme ce barbatii vor apleca usor capul si vor privi scurt, in jos. Acelasi lucru trebuie sa-l faca toti, in momentul in care membrii familiei regale parasesc o incapere.

Atingerile in public

Daca am intalni-o pe Regina, cum am putea sa o salutam? Ne repezim sa-i strangem mana, o imbratisam? Potrivit BBC, in timp ce o strangere de mana a Reginei este acceptata, oficialii descurajeaza orice alta forma de atingere. Fostul premier australian Paul Keating s-a facut pur si simplu de ras in 1992 cand a fost fotografiat punand mana pe spatele Reginei. S-a intamplat insa si invers. Regina Elisabeta a II-a a pus mana pe spatele Primei Doamne a Americii, Michelle Obama, gest care a fost intors. Un purtator de cuvant a apreciat gestul drept unul de „afectiune si apreciere reciproca”.

Desi regulile sunt foarte stricte, este posibil ca Printii William si Harry sa nu fie chiar atat de formali in atitudinea lor fata de invitati.

Fotografiile

La banchetele de stat este interzis fotografiatul. Un purtator de cuvant al Palatului Buckingham a spus ca la toate evenimentele regale folosirea aparatelor foto personale nu este recomandata. Evenimentul va fi, insa, acoperit de fotograful profesionist, Hugo Burnand.

Telefoanele mobile

E de la sine inteles ca ar fi un sacrilegiu ca telefoanele mobile sa sune in interiorul catedralei ori ca oaspetii sa se ameteasca la receptie. In plus, “nu ar fi nimerit sa trimiti pe Twitter imagini din interiorul bisericii. Acestea ar fi culmea relelor maniere. Si, in general, n-ar trebui sa abuzezi de invitatia ta la nunta”, explica William Hanson, expert in protocol regal.

Cum trebuie sa manance?

Receptia de dupa nunta regala va fi de tip bufet, ceea ce nu va ridica niciun fel de probleme in ceea ce priveste ordonarea farfuriilor pe masa. Va exista, insa, si o cina cu locuri la masa si cu dans, ceea ce inseamna ca invitatii trebuie sa stie care sunt bunele maniere in timpul mesei.

Dilema tacamurilor

E foarte simplu. Pornind de la dreapta spre stanga, intotdeauna castronul de supa va fi asezat in extrema dreapta, daca este primul fel de mancare. Va fi al doilea dinspre dreapta daca va fi servit ca al doilea fel de mancare. Tacamurile pentru desert vor fi asezate intotdeauna deasupra farfuriei principale cu furculita indreptata spre dreapta si lingurita, asezata deasupra ei, indreptata spre stanga.

Ordinea paharelor

Paharele sunt si ele puse in ordinea in care vor fi folosite. De pilda, apa, sampanie, vin alb, vin rosu, vin pentru desert. Un servet poate fi pus pe farfurie sau la stanga furculitelor.

Cum se serveste mancarea:

Unele feluri de mancare au propria eticheta:
Feliile de paine: nu se taie cu cutitul, ci se rup cu degetele
Supa: castronul se inclina usor, iar apoi se ia cu lingura; se mananca incet, dar fara zgomote
Sparanghel: se mananca de la cap, la coada, cu degetele
Scoicile: se foloseste furculita speciala, pentru a scoate scoica din carapace. Carapacea se tine cu ajutorul degetului mare, al degetului aratator si al degetului mijlociu. Continutul nu se inghite tot si se mesteca usor, savurand gustul.

Cum trebuie sa vorbeasca?

Regina - Invitatii nu deschid conversatia pana nu li se adreseaza un membru al familiei regale, nu intind primii mana pentru salut si, mai ales, “in conversatie directa, i se adreseaza Reginei cu “Majestatea voastra”. Potrivit ghidului Debretts citat de BBC, invitatii pot vorbi despre orice subiect legat de viata publica, dar niciodata despre viata privata.

Printi si Printese - Orice membru al familiei regale, indiferent de gen, este, in primul rand, “Alteta voastra regala””, explica William Hanson, expert in protocol regal. Pe parcursul conversatiei, invitatii se pot adresa cu “Sir” sau “Ma’am”.

Clericii – Daca cineva face cunostinta cu Arhiepiscopul de Canterbury, atunci i se va adresa cu “Inaltimea voastra” sau “Arhiepiscop”. Decanului de la Westminister i se va adresa cu “Decan”.

Citeste si:

Nunta Printului Will cu Kate, sansa de a rupe sirul esecurilor matrimoniale

Nebunia de la nunta regala. Padurea din interiorul bisericii. FOTO

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Nunta Printului Will cu Kate, sansa de a rupe sirul esecurilor matrimoniale
Nunta Printului Will cu Kate, sansa de a rupe sirul esecurilor matrimoniale

Mai sunt cateva ore de asteptare infrigurata pana la cea mai mediatizata nunta din istorie, cea a printului William cu Catherine Middleton. Un mariaj pe care multi il percep drept sansa de aur a monarhiei de a curma un lung sir de esecuri matrimoniale.

Kate vs Lady Di. Cum judeca problema virginitatii Casa Regala
Kate vs Lady Di. Cum judeca problema virginitatii Casa Regala

Pe vremuri o mare chestiune la Curtea Regala, intrebarea daca o viitoare printesa mai este sau nu virgina a ramas acum in trecut. Virginitatea miresei regale nu mai constituie o piatra de capatai. Nu a fost insa la fel acum 30 de ani.

Kate si printul ar fi semnat un acord prenuptial. Vezi la cine raman copiii
Kate si printul ar fi semnat un acord prenuptial. Vezi la cine raman copiii

Doar o zi ne mai desparte de cea mai asteptata nunta a deceniului, cea a Printului William cu Kate Middleton. Mirii si-au petrecut seara la Westminster Abbey, unde au repetat ceremonia de schimbare a juramintelor.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.