Protestele antirasism continuă în mai multe orașe din SUA. Semnalul de alarmă tras de ONU

Dată publicare: 25-07-2020 11:15
Dată actualizare: 25-07-2020 11:35


proteste

Naţiunile Unite au avertizat vineri împotriva unei "utilizări disproporţionate" a forţei împotriva manifestanţilor antirasism în oraşele americane şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibile "detenţii arbitrare".

"Manifestaţiile paşnice, care s-au desfăşurat în oraşe din SUA, precum la Portland, trebuie să poată continua", a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului comisariat ONU pentru drepturile omului, Elizabeth Throssel, în cadrul unui briefing virtual, relatează Agerpres.

Manifestanţi şi jurnalişti care acoperă manifestaţiile trebuie să-şi poată exercita meseria fără să rişte "arestări arbitrare sau detenţia şi nici să fie supuşi unei utilizări disproporţionate a forţei", a adăugat ea.

O anchetă oficială a fost deschisă joi de Ministerul american al Justiţiei la acţiunea foarte controversată a poliţiştilor federali la Portland (nord-vest), unde confruntări au loc aproape în fiecare noapte între forţele de ordine şi manifestanţi antirasism.

De o săptămână, numeroase înregistrări video publicate pe reţelele de socializare arată aceşti agenţi federali în uniforme dotaţi cu echipament militar, ieşind din vehicule fără însemne instituţionale pentru a-i aresta pe manifestanţi.

"Autorităţile trebuie să garanteze că forţele de securitate federale şi locale sunt identificate clar şi utilizează forţa doar când este necesar şi potrivit normelor internaţionale", a declarat Throssel.

Mişcarea de protest a început în urmă cu peste 50 de zile în ţară după moartea unui afroamerican, George Floyd, asfixiat la sfârşitul lunii mai sub genunchiul unui poliţist alb.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat desfăşurarea agenţilor federali în mai multe oraşe, cum ar fi Chicago, pentru a "restabili ordinea", suscitând reacţii de protest în special din partea responsabililor democraţi.

Sursa: D.B.

Tags: sua, proteste, portland,


VIDEO PROTVPLUS.RO