Proteste violente în Tunisia, din cauza reformelor economice. O persoană a murit, peste 280 au fost arestate

Dată publicare: 10-01-2018 16:25
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50
Sursa: DPA


Proteste in Tunisia

O persoană a murit, 50 de polițiști au fost răniți și peste 280 de persoane au fost arestate, în Tunisia, ca urmare a unor proteste violente generate de noile măsuri fiscale luate de autorități. Totodată, o sinagogă a fost incendiată.

Protestele au început luni seara, când activiștii și politicienii au denunțat măsurile introduse de guvern, între care și creșterea contribuțiilor sociale, iar un bărbat de 45 de ani a fost ucis.

Astfel, oamenii s-au adunat și marți în mai multe orașe - între care Tebourba, Tunis, Gafsa și Sidi Bouzid -, iar manifestațiile s-au soldat cu ciocniri violente cu forțele de ordine, scrie publicația The Guardian.

În urma violențelor, 50 de agenți de securitate au fost răniți, iar peste 281 de manifestanți au fost arestați, a precizat Ministerul tunisian de Interne, informează agenția DPA. Printre cei reținuți sunt și doi „militanți periculoși” care au incendiat o bancă locală și mașini ale autorităților în orașul Nefza.

Totodată, o renumită sinagogă a fost atacată cu bombe incendiare, însă încercarea ar fi eșuat, potrivit unui evreu tunisian, Elie Tarbelsi.

„Nu a fost nimeni rănit. Evident, acțiunea este parte din protestele pașnice împotriva bugetului pe 2018”, a răspuns ironic Elie Tarbelsi, fiul liderului instituției religioase vizate.

În urmă cu un an, guvernul tunisian s-a înțeles cu Fondul Monetar Internațional să primească 2,8 miliarde de dolari, pe care să îi returneze în patru ani.

Ca urmare a manifestațiilor din ultimele două zile, premierul tunisian Youssef Chahed a precizat că protestele s-au transformat în „acte de vandalism, rebeliune și violență împotriva cetățenilor.”

„Suntem într-o democrație, iar cei care vor să protesteze o pot face ziua, nu noaptea. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este una aparte, iar țara se confruntă cu dificultăți, dar credem că 2018 va fi ultimul an dificil pentru tunisieni”, a spus Chahed.

În general, tunisienii protestează în luna ianuarie, când comemorează și revolta din 2011. Deși Tunisia este percepută ca fiind singura poveste de succes în ceea ce privește democrația, de la începutul Primăverii Arabe, a avut de atunci nouă guverne, dintre care niciunul nu a reușit să adreseze problema creșterii economice.

Potrivit sursei citate, manifestațiile din acest an au fost mai restrânse decât cele din anii anteriori, însă analiștii consideră că în contextul presiunilor, premierul al putea schimba unele dintre reformele Guvernului. Anterior, presiunea organizațiilor a dus la o înțelegere privind creșterea salariilor din sectorul public.

„Guvernul sacrifică oamenii din clasa de mijloc și pe oamenii săraci, prin creșterea prețurilor și ignoră afacerile care fac evaziune fiscală”, a spus Fatma, o vânzătoare tunisiană.

Uniunea Europeană este îngrijorată cu privire la stabilitatea Tunisiei, în parte pentru că se confruntă cu o lipsă a locurilor de muncă, ce i-a determinat pe tinerii tunisieni să își caute de lucru peste hotare.

Sursa: DPA, Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO