Proteste violente în Camerun. Zeci de oameni au fost uciși, după ce au cerut introducerea limbii engleze în școli
Zeci de persoane au murit și sute au fost aruncate în închisoare, în Camerun, după ce mai oamenii au ieșit în stradă pentru a cere ca limba engleză să fie folosită în școli și în sălile de judecată.
Guvernul camerunez a arestat numeroși activiști anglofoni, în urma unor proteste pașnice, în încercarea de a descuraja elementele care ar putea perturba stabilitatea, în zonele din Camerun în care se vorbește limba engleză. De exemplu, un cunoscut activist și avocat. Agbor Nkongho, riscă pedeapsa cu moartea, pentru că s-a implicat în organizarea de proteste.
Alegeri 2024
08:09
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot. Peste 40.000 de oameni au votat în primele 10 minute
07:29
HARTĂ. Informații în timp real despre alegerile prezidențiale tur 1 - prezență, rezultate
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
Oamenii care s-au adunat la manifestație, au cerut ca în școlile de stat și în instanțele de judecată din două regiuni anglofone ale țării să fie folosită limba engleză, însă manifestația s-a încheiat cu moartea a zeci de persoane și reținerea altor câteva sute. Totodată, mii de oameni au trecut granița spre Nigeria, pentru a scăpa de o posibilă persecuție din partea regimului, scrie publicația The Guardian.
Potrivit Grupului Internațional de Criză, situația din Camerun riscă să destabilizeze țara, înainte de alegerile din această țară, dacă nu se va recurge la dialog. De exemplu, mai mulți activiști anglofoni pledează pentru crearea unui nou stat pe care vor să îl numească Ambazonia.
„Criza anglofonă este cea mai mare bombă cu ceas din Camerun. Dacă nu se va discuta despre ea, va distruge țara”, a spus activistul Agbor Nkongho.
Și în urmă cu un an, numeroși oameni au ieșit pe străzi, în capitala unei regiuni anglofone, unde au fost numiți în instanțe doar vorbitori de limbă franceză. Ulterior, aceeași situație a apărut și în școli, oamenii fiind nemulțumiți că protesorii copiilor lor sunt vorbitori de limba franceză, care nu vorbesc aproape deloc limba engleză.
În mesajul de Anul Nou, președintele camerunez Paul Boya a declarat că această criză trebuie rezolvată prin dialog, promițând totodată că va recurge la descentralizare, pentru ca regiunile să își poată administra instituțiile.
Cu toate acestea, el a avertizat că toți cei „care s-au înarmat, care încurajează violența trebuie combătuți neîncetat și trași la răspundere”. Mai mult, el nu a făcut nicio referire la cei 40 de oameni uciși și peste 100 răniți în timp ce participau la proteste pașnice, în luna octombrie.
Pe de altă parte, activiștii estimează că numărul morților ar fi de 100, iar cel ar persoanelor arestate ar fi de 1000.