Proteste violente în Iran. Trump: ”Poporul vrea hrană și libertate. E timpul pentru o schimbare”
Donald Trump a afirmat luni că 'este timpul pentru o schimbare' în Iran, după violenţele soldate cu victime din ultimele zile, cele importante mişcări de protest împotriva puterii de la marile manifestaţii din 2009, relatează AFP.
"Iranul a eşuat la toate nivelurile, în ciuda acordului extrem de prost cu administraţia Obama", a scris Trump pe Twitter.
"Marele popor iranian este reprimat de mulţi ani. Vrea hrană şi libertate. Bogăţia Iranului este prădată, la fel şi drepturile omului. Este timpul pentru o schimbare", a adăugat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este al treilea mesaj începând de vineri prin care preşedintele american atacă regimul iranian.
Sâmbătă, el a atras atenţia că "regimurile asupritoare nu pot dura la infinit".
"Întreaga lume înţelege că bunul popor al Iranului vrea o schimbare şi că, în afară de vasta putere militară a SUA, poporul iranian este cel de care liderii săi se tem cel mai mult", a scris Trump într-o postare pe Twitter, reluând fragmente din discursul său de la 19 septembrie de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Aceste mesaje au fost însoţite de atenţionările pe un ton similar ale vicepreşedintelui american Mike Pence, purtătorului de cuvânt al Casei Albe şi ambasadoarei SUA la ONU, Nikki Haley.
De la venirea la conducerea SUA a lui Donald Trump în urmă cu un an, Iranul este una din ţintele predilecte ale atacurilor administraţiei americane, care denunţă mereu ambiţiile regionale ale Teheranului, implicarea acestuia în mai multe conflicte care au loc în regiune, cum sunt cele din Siria şi Yemen, precum şi programul său de rachete balistice.
Administraţia americană denunţă de asemenea cu regularitate acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 pentru garantarea unei utilizări paşnice a programului atomic al Iranului.
Zece persoane au murit în violenţele din Iran de la începutul protestelor, în urmă cu patru zile, împotriva guvernului şi dificultăţilor economice - şomaj, preţuri ridicate şi corupţie.
La o zi după apelul său la calm şi după promisiunea pentru "un mai mare spaţiu de afirmare pentru critici", preşedintele Hassan Rohani a avertizat luni că "poporul iranian le va răspunde celor care creează probleme" şi care, în opinia sa, nu reprezintă decât "o mică minoritate".