Manifestații pro și contra guvernului în Iran. Populația, avertizată cu privire la ”adunările ilegale”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Proteste Iran
AFP

Zeci de mii de susţinători ai regimului iranian au manifestat sâmbătă la Teheran şi în alte oraşe, în special la Mashhad (nord-est), după două zile de proteste pentru a denunţa situaţia economică a ţării, relatează France Presse.

 

Televiziunea de stat a difuzat în buclă imaginile cu aceste manifestaţii oficiale, care marchează aniversarea marii adunării ce a pus capăt mişcării de protest împotriva realegerii contestate a fostului preşedinte ultraconservator Mahmud Ahmadinejad în 2009.

Conform imaginilor transmise la televiziune, manifestaţii au afişat pancarte cu inscripţia 'Moarte revoltei', cu referire la mişcarea de protest din 2009.

Manifestaţii împotriva inflaţiei şi şomajului, cu sloganuri ostile faţă de putere, au avut loc vineri în zece oraşe, fiind vorba de cele mai importante mişcări de stradă din ultimii ani din Iran.

Aceste proteste au început joi la Mashhad, al doilea oraş al ţării, pentru a denunţa situaţia economică. Au fost de asemenea scandate sloganuri politice împotriva puterii, iar circa 50 de manifestanţi au fost arestaţi.

Manifestaţii în Iran împotriva politicii economice a guvernului

Mii de persoane au ieşit vineri în stradă, pentru a doua zi consecutiv, în mai multe oraşe din Iran, pentru a protesta faţă de politica economică a guvernului, nivelul de trai şi corupţie, în manifestaţii care, în unele locuri, au degenerat în înfruntări cu forţele de securitate, transmite EFE.

Conform imaginilor difuzate pe reţelele sociale, proteste s-au desfăşurat în oraşele Mashhad, Nishapur, Kashmar, Shahrud, Kermanshah, Rasht, Tabriz şi Isfahan.

Manifestanţii au scandat sloganuri contra preşedintelui iranian, Hassan Rohani, dar şi a clerului iranian, acuzat că nu empatizează cu problemele reale ale societăţii: "Naţiunea este un cerşetor, în timp ce membrii clerului trăiesc precum Dumnezeu".

De asemenea, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de fondurile alocate de regimul iranian către alte ţări din regiune, în condiţiile în care propriul popor se confruntă cu dificultăţi economice: "Nici Gaza, nici Liban, viaţa mea o sacrific pentru Iran".

Protestele au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, mai ales după ce, la începutul lui decembrie, au fost prezentate bugetele pentru 2018.

Oficialii iranieni de securitate au avertizat protestatarii în privinţa continuării demonstraţiilor după confruntări care au avut loc joi între manifestanţi şi poliţie în trei oraşe din provincia nord-estică Razavi Khorasan, informează agenţia dpa.

"Nu există autorizaţie pentru astfel de proteste", a spus, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, Mohsen Hamedani, şef al securităţii guvernatorului Teheranului, care a acuzat grupările de opoziţie iraniene din străinătate că se află în spatele chemărilor la manifestaţii.

Mass-media au relatat că sute - iar postări social media vorbesc de mii - de oameni care au luat parte la protestele de joi din oraşele Mashhad, al doilea cel mai populat oraş iranian, Nishapur şi Kashmar.

La Mashhad, după confruntările dintre protestatari şi forţele de poliţie şi securitate, au fost arestate peste 50 de persoane.

Statele Unite au condamnat "cu fermitate arestarea manifestanţilor paşnici".

"Liderii iranieni au transformat o ţară bogată cu o istorie şi o cultură considerabile într-un stat paria epuizat economic ale cărui exporturi principale sunt violenţa, baia de sânge şi haosul", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Guvernul cere populaţiei să nu participe la 'adunări ilegale'

Ministrul de Interne iranian a cerut sâmbătă populaţiei să nu participe la 'adunări ilegale', după două zile de manifestaţii în zece oraşe împotriva puterii şi a nivelului de trai scăzut, relatează AFP.

"Cerem populaţiei să nu participe la adunări ilegale. Până acum, forţele de ordine şi puterea judiciară au încercat să le gestioneze pentru a nu exista probleme", a declarat Abdolreza Rahmani Fazli, citat de agenţia ISNA.

"Dacă sunt oameni care vor să organizeze adunări, ei trebuie să ceară şi să obţină autorizaţie", a afirmat el, precizând că a primit informaţii "privind apeluri pe reţele de socializare pentru participarea la adunări".

Televiziunea iraniană a menţionat pentru prima dată sâmbătă protestele de joi şi de vineri, arătând imagini şi afirmând că trebuie ascultate "revendicările legitime" ale populaţiei. Însă televiziunea a denunţat de asemenea instituţiile media şi grupurile 'contrarevoluţionare' din străinătate care ar încerca să exploateze aceste adunări.

În total, numărul manifestanţilor a rămas limitat la câteva sute, însă este pentru prima dată după 2009 când au loc astfel de proteste sociale în atât de multe oraşe din Iran.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO