Cocktailuri Molotov, pietre, violenta extrema in Atena. Demnitar batut mar
UPDATE: Lupte de strada in capitala Greciea, Atena! Protestele care erau programate pentru astazi au degenerat in violente cu fortele de ordine. Afla de ce sunt nemultumiti grecii.
In jur de 15.000 de greci au iesit in strada, nemultumiti de masurile de austeritate luate de Guvern. Protestatarii au aruncat cu diverse obiecte in fortele de ordine si au distrus fatadele a doua hoteluri de lux.
Mai multe masini au fost incendiate. Politistii si jandarmii incearca sa-i opreasca pe protestatari sa patrunda in sediile mai multor institutii publice.
In fata Parlamentului, manifestantii l-au agresat si ranit pe fostul ministru conservator al Transporturilor Kostis Hatzidakis. Demnitarul a fost atacat de protestatari furiosi care strigau "Hotilor, sa va fie rusine!".
Fostul ministru a fost lovit cu pietre si bate, dar a reusit sa intre in cladirea Parlamentului.
Greva generala a paralizat activitatea in intreaga tara. Sunt perturbate transporturile aeriene si transportul public in marile orase, iar scolile sunt inchise.
Tarom a decis sa anuleze trei curse, pe ruta Bucuresti-Atena si Bucuresti-Salonic, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.
Protestatarii au anuntat ca vor ramane in strada pana diseara.
Este a saptea greva generala declansata in Grecia, in 2010.
Iata care sunt masurile de austeritate
Saptamana trecuta (9 decembrie) guvernul Greciei a anuntat noi taieri de salarii in sectorul bugetar, pentru a putea face pe plac FMI-ului, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, organisme care au imprumutat masiv tara si care acum supravegheaza atent orice cheltuiala publica.
Legile austeritatii sunt dezbatute in Parlament, iar ele prevad stabilirea unui plafon salarial maxim de 4.000 de euro pe luna, salariu brut, masura care vizeaza 10% din angajatii pe posture de conducere de la stat.
O alta masura importanta este taierea a inca 10% din salariile care trec pragul de 1.800 de euro pe luna, brut. Adica afecteaza peste trei sferturi dintre bugetari.
In negocierile cu sindicatele si patronatele s-a ajuns la un accord, prin care se pastreaza salariul minim la valoarea de 740 de euro (echivalentul a 3.100 lei).
Taierea din veniturile bugetarilor nu lasa insa indiferent nici sistemul privat, daca luam in calcul faptul ca fata de anul trecut, gradul de saracie din tara a crescut cu 20%, iar rata somajului este de peste 12%, in statisticile oficiale.
In ciuda acestor masuri de austeritate, clasamentele europene arata aceasta tar ape primul loc atunci cand vine vorba despre majorarea preturilor la produse si servicii.