Proteste violente in Franta privind controversata lege a muncii. Sute de persoane i-au cerut demisia lui Hollande
Sute de protestatari furiosi s-au napustit marti asupra fortelor de ordine, nemultumiti de modul in care executivul a fortat aprobarea controversatei legi a muncii, care ar elimina mare parte din protectia muncitorilor francezi.
De asemenea, legea ar permite angajatorilor sa majoreze necontrolat numarul orelor de munca, transmite BBC, citat de News.ro.
Noile ciocniri violente vin dupa mai bine de doua luni consecutive de proteste impotriva legii muncii, care a scos in strada elevi de liceu, studenti si sindicalisti. Cu totii sunt nemultumiti de faptul ca noua lege face si mai dificila obtinerea unui loc de munca pentru tineri, o categorie deja vulnerabila in calea schimbarilor economice.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Violente au avut loc in Nantes, dar si in Paris, unde autoritatile au folosit gloante de caucius impotriva protestatarilor din fata Adunarii Nationale.
Anterior, membrii cabinetului de ministri au aprobat folosirea puterilor speciale pentru a trece legislatia fara a avea nevoie de aprobarea parlamentarilor. Decizia vine la doar o saptamana dupa ce politicienii au facut cativa pasi spre reconcilierea cu protestatarii, cand a inceput examinarea in legislativ a controversatului proiect de lege.
Decizia de a forta adoptarea legii vine dupa ce executivul nu a reusit sa ajunga la un compromis cu un grup de rebeli socialisti, care au amenintat ca nu vor vota legea redactata de propriul partid.
Sute de parizieni au protestat marti in fata Adunarii Nationale, cerand vehement demisia presedintelui Francois Hollande, care a reusit sa devina cel mai nepopular lider de stat francez din istoria moderna a republicii.
Autoritatile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Grenoble si Montpellier, iar demostratii au avut loc si la Lille, Tours si Marseille.
In Toulouse, doi tineri protestatari au fost raniti in ciocnirile violente cu politia.
Opozitia fata de lege a determinat mai multi protestatari sa lanseze ala numitele manifestatii ”Trezi toata noaptea”, in care studentii au ramas peste noapte sa ocupe spatiul public, amintind de miscarea Occupy Wall Street.
Asociatiile studentesti si sindicatele franceze s-au mobilizat pentru a protesta fata de legea care va ingreuna conditiile de munca si va creste considerabil rata somajului in intreaga tara. Protestatarii au promis ca vor mentine presiunea asupra executivului presedintelui Francois Hollande, care a devenit in sondaje cel mai nepopular lider modern al Frantei cu doar un an inainte de prezidentiale.
In acest timp, mitingurile traditionale de Ziua Internationala a Muncii au capatat o insemnatate speciala in Franta, unde sindicalistii si tinerii combat reforma legislatiei muncii, care ar ingradi protectia de care se bucura muncitorii in Franta si ar permite majorarea considerabila a orelor de munca.
Mai multi tineri cu chipurile acoperite au smuls bucati de piatra cubica din trotuar si le-au aruncat spre fortele de ordine. Ciocniri violente au avut loc si in alte mari orase franceze, precum Marseille - unde cel putin cinci tineri au fost arestati - Nantes si Bordeaux.