Germania, Franta si alte 4 state UE cer suspendarea Schengen pana in NOIEMBRIE. Pierderile economice ar putea fi uriase
Sase tari cer Comisiei Europene sa prelungeasca suspendarea Acordului Schengen.
Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania si Suedia ii vor propune Comisiei Europene sa extinda controalele temporare la granitele interne din Spatiul Schengen pentru a controla mai eficient fluxul migratoriu, scrie sambata Die Welt, potrivit news.ro. Propunerea a fost formulata intr-o scrisoare ce va fi transmisa luni prim vicepresedintelui C.E., Frans Timmermans, si comisarului pentru migratie Dimitris Avramopoulos.
Cele sase tari au cerut executivului UE sa propuna Consiliului European sa permita mentinerea sau introducerea de controale la granitele din Schengen timp de sase luni, incepand din 13 mai.
Opt dintre cele 26 de state membre ale spatiului de libera circulatie au introdus controalele de la granite incepand din septembrie. Printre acestea se numara Germania si Austria. In baza normelor actuale, astfel de controale pot fi introduse numai temporar si vor expira la 12 mai, in cazul in care Comisia Europeana nu decide ca zonele vizate sunt inca in pericol. Bruxelles-ul va prezenta luna viitoare un raport in care isi va prezenta concluziile.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Anterior, Comisia Europeana a prezentat un plan pentru reactivarea Spatiului Schengen pana la sfarsitul lui 2016.Peste 1,2 milioane au intrat in blocul comunitar anul trecut si s-au indreptat spre Occident, in special spre Germania si Suedia.
Eliminarea controalelor la frontierele interne este considerata una dintre principalele realizari ale integrarii europene si a facilitat turismul, comertul si transporturile in blocul comunitar, ceea ce a alimentat cresterea economica.
Comisia a estimat costul direct al unei eventuale desfiintari a spatiului Schengen la cinci, pana la 18 miliarde de euro pe an. Acestei sume i se vor adauga costuri administrative si indirecte.
Primele afectate vor fi sectoarele transportului si turismului, precum si oamenii care fac naveta zilnic dintr-o tara in alta.
Sursa: News.ro
Etichete: Comisia Europeana, ue, frontiera, controale, suspendare, Schengen,
Dată publicare:
30-04-2016 18:36