Proteste masive în Polonia. Mii de oameni, în stradă din cauza reformelor din justiție

Ultima actualizare: 19-12-2019 10:17
Polonia
Getty

Mii de demonstranţi au contestat în Polonia o propunere a guvernanţilor naţionalişti care ar permite concedierea judecătorilor care pun sub semnul întrebării legitimitatea reformelor din justiţie ale partidului aflat la guvernare.

Partidul Lege şi Justiţie s-a angajat să continue reformele din justiţie după câştigarea alegerilor în luna octombrie, intrând în conflict cu Uniunea Europeană, care a avertizat în repetate rânduri că reformele încalcă legislaţia UE şi Constituţia Poloniei, potrivit News.ro.

Potrivit partidului de guvernământ, reformele sunt necesare pentru a creşte eficienţa instanţelor.

Mai multe mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului din Varşovia şi au scandat ”Instanţe libere!” şi ”Vom câştiga”, fluturând în acelaşi timp steaguri poloneze.

„O instanţă subjugată duce la o naţiune subjugată... Am văzut cum funcţionează mecanismele comuniste şi nu doresc să se repete. Este şi ţara mea, nu doar a guvernului aflat la conducere”, a afirmat Ewa Karbowska, de 59 de ani, participantă la protest.

Protestatarii s-au mai adunat în oraşele Wroclaw, Torun, Poznan, Szczecin, Katowice şi Bialystok, printre altele, purtând steaguri ale Uniunii Europene, iar unii au avut gurile lipite cu o bandă pe care scria ”Astăzi judecătorii, mâine noi”, potrivit televiziunii private TVN.

Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie dezbătut joi în Parlament, partidul Lege şi Justiţie intenţionează să împiedice judecătorii să decidă că judecătorii dintr-o comisie numită de Parlamentul dominat de reprezentanţii partidului de guvernământ nu sunt independenţi.

Biroul pentru cercetări al Parlamentului a scris marţi o opinie potrivit căreia forma actuală a proiectului de lege ar putea încălca legislaţia UE, punând sub semnul întrebării în special independenţa şi imparţialitatea instanţelor şi a judecătorilor.

În acest an au mai avut loc proteste, după ce un judecător din oraşul Olsztyn a fost suspendat pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiţie ale partidului aflat la putere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO