ATENTATUL din Turcia. Autoritatile au identificat un suspect dupa atacul de la Suruc, soldat cu 32 de morti
Autoritatile turce au identificat un suspect in cazul atentatului sinucigas produs luni la Suruc, la frontiera sud-estica, in care si-au pierdut viata 32 de persoane, a anuntat marti premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de Reuters si AFP.
"Un suspect a fost identificat. Eventualele sale legaturi in strainatate sau in Turcia sunt in curs de verificare. Cel mai probabil este vorba de un atentat sinucigas avand legatura cu Daech" (acronimul arab al grupului jihadist Statul Islamic), a declarat Davutoglu in cadrul unei conferinte de presa tinute in provincia Sanliurfa, unde se afla orasul turc Suruc, informeaza Agerpres.
El a precizat ca guvernul sau va examina miercuri potentialele masuri suplimentare menite sa asigure securitatea la frontiera.
Foto: Cateva dintre victimele atentatului
Proteste violente si masuri de securitate sporite
Guvernul turc s-a angajat sa intareasca masurile de securitate dupa atentatul de luni, din sud-estul tarii, in care au murit 32 de oameni si aproape 100 au fost raniti.
Mii de demonstranti au scandat la Istanbul impotriva jihadistilor din "Statul islamic", dar si impotriva presedintelui Erdogan. N-au lipsit incidentele. Desi a negat, guvernul turc e acuzat ca a sprijinit gruparile care se opun regimului din Siria, inclusiv "Statul Islamic", banuit ca a pus la cale atentatul comis in timpul unei adunari a tineretului socialist.
Premierul turc a promis sporirea masurilor de securitate la granita cu Siria, dupa atentatul cu bomba in orasul Suruc, care a declansat proteste violente la Istanbul.
Anchetatorii considera ca atentatul a fost comis de o femeie-kamikaze din cadrul gruparii teroriste Stat Islamic. Atacul a vizat un grup de tineri activisti care intentionau sa treaca frontiera in Siria pentru a ajuta la reconstructia orasului Kobane.
O inregistrare video socanta a surprins momentul exploziei, care a ucis in tineri reuniti intr-un centru cultural din Suruc, pentru o conferinta de presa in care erau prezentate planurile grupului.
Kobane se afla in Siria, chiar in dreptul orasului Suruc si a fost scena unor lupte intense intre combatantii gruparii Stat Islamic si luptatorii kurzi. Orasul a fost recucerit de kurzi in ianuarie, iar in Suruc se afla numerosi refugiati care au fugit din calea luptelor din Kobane, potrivit BBC NEWS.
"Suntem in fata unui act terorist. Avem vointa de a-i gasi si pedepsi pe cei responsabili", a adaugat el. "Masurile la frontiera noastra cu Siria vor fi consolidate", a precizat premierul.
Mii de oameni au iesit in strada la Istanbul, luni, in replica la atentatul din sud-estul Turciei, in care au murit 32 de oameni si aproape 100 au fost raniti.
N-au lipsit nici incidentele, iar cel putin o persoana banuita de simpatii fata de gruparea Statul Islamic a fost cat pe ce sa fie linsata de multime.
La sfarsitul unui protest pasnic, politia a folosit tunuri de apa pentru a-i dispersa pe manifestanti. Desi neaga, guvernul turc e banuit ca a sprijinit macar o vreme gruparile care se opun regimului din Siria, printre care Statul Islamic, banuita acum ca a organizat atentatul de luni.
De o rara violenta, explozia s-a produs intr-un oras de langa granita cu Siria, in curtea unei cladiri unde avea loc o adunare a tineretului socialist.