Proteste în Ungaria împotriva unei mega-uzine chineze de baterii electrice, investiție care se ridică la 7,3 mld de euro
Sunt proteste de amploare în estul Ungariei față de construirea unei uzine de baterii pentru automobilele electrice din Europa. Oamenii se tem de deversarea de substanţe toxice în sol şi pânza freatică, potrivit RFI.
Reuniuni publice aprinse, manifestaţii care se succed: Debreţin, al doilea oraş din Ungaria, este îngrijorat să găzduiască o nouă uzină pe terenurile sale, arătând spre impactul asupra mediului înconjurător.
Viktor Orban, care curtează de mai mulţi ani cu succes marile nume din industria auto cu facilităţi fiscale şi salarii mici, nu este obişnuit cu o astfel de rezistentă, precizează AFP.
Producătorii auto germani Audi şi Mercedes au deja uzine în Ungaria, pe care le convertesc în prezent pentru asamblarea de modele electrice. Un alt mare producător auto german, BMW, s-a instalat şi el în Ungaria cu o investiţie de două miliarde de euro.
Condiţiile din Ungaria sunt ideale pentru gigantul chinez din domeniul producţiei de baterii CATL, care în luna august a anului trecut a anunţat o investiţie de 7,3 miliarde de euro pentru o uzină amplasată lângă Debreţin. Este vorba de o adevărată mega-uzină care, peste trei ani când va fi gata, va avea o capacitate anuală de 100 de Gigawaţi oră (GWh), capabilă să alimenteze cu baterii litiu-ion aproximativ două milioane de automobile electrice pe an, cu mult peste celelalte uzine europene.
Fabrica va produce suficient pentru a alimenta peste un milion de mașini noi anual
Această mega-uzină va fi o mare consumatoare de energie şi apă, susţin militanţii ecologişti. Aceştia se tem de asemenea de deversarea de substanţe toxice în sol şi pânza freatică.
Se pare că fabrica din Debrețin va produce suficient pentru a alimenta peste un milion de mașini noi anual. Se așteaptă să angajeze 9.000 de muncitori.
Proiectul se potrivește, de asemenea, cu politica de lungă durată a premierului Viktor Orban de a privi spre Est, oferind scutiri de taxe profitabile, infrastructură și subvenții pentru crearea de locuri de muncă pentru a atrage fabricile asiatice.
Cu pancarte pe care scria „Fără apă, nu există viață!”, sute de protestatari care fluturau steaguri au umplut sâmbătă piața principală din Debrețin, cerând oprirea fabricii.
„Oamenii care locuiesc aici nu au fost informați corespunzător sau nu au fost întrebați dacă doresc acest lucru”, s-a plâns inginerul de software Gabor Bogos.