Proteste în Bulgaria, după ce un oraș a rămas fără apă: ”Este rezultatul furturilor”
La Sofia a avut loc un amplu protest al locuitorilor unui oraş situat la 30 de kilometri de capitala bulgară, care nu mai are apă curentă de aproape 2 luni.
Pernik are o populaţie de 100.000 de persoane, adică este de mărimea Sucevei.
Localnicii au denunţat ceea ce ei numesc "corupţia din sistem", care a provocat această criză. De curând, ministrul Mediului şi Apei din Bulgaria a fost reţinut într-un caz legat tocmai de alimentarea cu apă a oraşului respectiv.
Criză apei din oraşul bulgar Pernik a apărut acum două luni, după ce lacul de acumulare din apropiere a secat, iar cei 100.000 de locuitori au rămas fără apă la robinete.
Oamenii dau vina pe incompetenţa autorităţilor, care ar fi provocat această adevărată criză umanitară. Mai mult, un festival folcloric internaţional a fost anulat, pentru prima dată în 60 de ani, din cauza lipsei apei.
Localnic: "Sper ca persoanele responsabile pentru această criză să fie aduse în faţa Justiţiei şi să avem, în sfârşit, festivalul nostru în Pernik, acolo unde îi este locul."
Ministrul Mediului şi Apei de la Sofia a fost acuzat că a administrat prost alimentarea cu apă a oraşului şi a fost reţinut de poliţişti. El a fost eliberat după 24 de ore, a demisionat din funcţie, dar este în continuare anchetat de procurori. Dacă va fi găsit vinovat, riscă 8 ani de închisoare.
Localnic: "Această criză este rezultatul furturilor continue. Puteţi vedea ce se întâmplă în toată ţara. Resursele financiare şi alte resurse sunt pentru beneficiul unor anumiţi oameni. Această criză a apei este inacceptabilă şi nu poate fi dată vina pe încălzirea globală."
În anchetă, procuraturii privind alimentarea cu apă a oraşului Pernik sunt cercetare aproape 30 de persoane, printre care şi fostul guvernator al regiunii.