Proteste de amploare în Sri Lanka. Președintele și-a anunțat demisia. Reşedinţa premierului a fost incendiată
La Colombo, capitala statului insular Sri Lanka, a fost un uriaș protest anti-guvernamental. Mii de manifestanți au luat cu asalt palatul prezidențial, cerând demisia șefului statului și apoi au incendiat casa premierului.
UPDATE 21:50 Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat sâmbătă să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari şi după manifestaţii uriaşe la Colombo, provocate de criza catastrofală care afectează ţara, relatează AFP.
"Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie", a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.
Doi apropiaţi ai preşedintelui demisionaseră fără să mai aştepte anunţul: şeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidenţial.
UPDATE 20:25 Grupuri mari de manifestanţi au luat cu asalt - sâmbătă seara,la Colombo - reşedinţa premierului srilankez şi au incendiat-o, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie şi de anturajul premierului pentru AFP.
"Manifestanţii au intrat în reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe şi i-au dat foc", au indicat serviciile şefului guvernului, notează Agerpres.
Cu puțin timp înainte unii dintre manifestanți nu au rezistat tentației de a se răcori, puțin, în piscina prezidențială. Alții au vizitat sălile și dormitoarele palatului.
Între timp, președintele hulit de toată lumea, Gotabaya Rajapaksa, a fost dus într-un loc sigur. Președintele nu a demisionat. În schimb a acceptat să demisioneze premierul Ranil Wickremesinghe, pentru instalarea unui guvern de uniune națională.
Țara asiatică este lovită de cea mai gravă criză economică, de mai bine de 70 de ani, de când și-a dobândit independența.
Cu o inflație galopantă, Sri Lanka se află practic în faliment și a rămas fără valută pentru a putea importa alimente, carburant și medicamente.
ONU estimează că circa 80% din populaţie sare peste unele mese pentru a face faţă penuriilor şi creşterii preţurilor.
Principalul spital din Colombo a anunţat că 14 persoane beneficiază de îngrijiri după ce au fost afectate de grenade lacrimogene în timpul manifestaţiei, potrivit Agerpres.
Sri Lanka a suspendat, temporar, în aprilie, plata datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari şi a început negocieri de salvare cu Fondul Monetar Internaţional.
Această criză, de o amploare fără precedent de la obţinerea independenţei ţării în 1948, este pusă pe seama pandemiei de COVID-19 care a privat statul din Asia de Sud de veniturile din turism, dar a fost agravată de o serie de decizii politice proaste, potrivit economiştilor.