Protest la Belgrad după achitarea a patru ofițeri condamnați pentru asasinarea unui cunoscut jurnalist: „este un mesaj”
Un protest a avut loc la Belgrad, după achitarea a patru ofițeri de informații, condamnați inițial pentru asasinarea unui jurnalist. Ei fuseseră condamnați la zeci de ani de închisoare.
Câteva sute de manifestanţi au protestat luni la Belgrad împotriva achitării a patru foşti ofiţeri de informaţii, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Slavko Curuvija, proprietar şi redactor-şef a două ziare independente, a fost unul din cei mai influenţi critici ai puterii din Serbia în anii 1990. El a fost ucis cu 13 gloanţe, în faţa casei sale din capitala ţării, în 11 aprilie 1999. Era perioada când NATO bombarda Serbia ca ripostă la reprimarea brutală de către regimul preşedintelui Slobodan Milosevici a rebeliunii separatiştilor albanezi din Kosovo.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Milan Markovic, fost şef al serviciului de informaţii, şi Milan Radonjic, de asemenea responsabil de rang înalt, au fost condamnaţi în primă instanţă la câte 30 de ani de închisoare în urma uciderii jurnalistului. Alţi doi membri importanţi ai serviciilor de securitate, Rako Romic şi Miroslav Kurak, au primit inițial câte 20 de ani de detenţie.
Toţi cei patru au fost achitaţi la apel, pe 2 februarie. Decizia a fost criticată de Reporteri Fără Frontiere şi alte organizaţii de apărare a drepturilor jurnaliştilor, de OSCE şi de opoziţia sârbă.
Luni, la Belgrad, protestatarii au păstrat tăcerea timp de 25 de minute pentru a condamna „25 de ani fără dreptate".
Zeljko Bodrozic, preşedintele Asociaţiei independente a jurnaliştilor sârbi, a declarat că achitarea „este un mesaj din partea statului pentru jurnalişti, pentru a le spune că nu sunt apăraţi". „Iar ceea ce pot vedea cetăţenii aici este că nu sunt nici ei protejaţi dacă jurnaliştii nu sunt".
Sursa: Agerpres
Etichete:
Dată publicare:
05-02-2024 20:38