Nicio zi fără proteste în Serbia, după alegeri. „Luptăm pentru ce e al nostru și vom câștiga în final”
Zeci de mii de sârbi, care scandau "hoții", au participat ieri la un miting de amploare la Belgrad, și au acuzat, din nou, fraude masive la alegerile câștigate de partidul președintelui Aleksandar Vucic.
Au trecut aproape două săptămâni de la alegerile parlamentare și locale - alegeri contestate. Și observatorii internaționali au semnalat nereguli extinse.
Între timp, nu a fost o zi fără proteste de stradă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Purtând pancarte cu mesajele „Nu cedăm!” și „Hoții”, mii de sârbi au ieșit și ieri în stradă, la Belgrad, pentru a 14-ea zi la rând. Într-o lungă coloană, au trecut pe lângă sediul Comisiei Electorale Centrale. Apoi, s-au oprit în fața Curții Constituționale, care va decide dacă acuzațiile de fraudă electorală sunt sau nu fondate.
Protestatar: „E dreptul nostru ca cetățeni să luptăm pentru ce e al nostru și vom câștiga în final. L-am învins pe Slobodan Milosevic (fost președinte sârb), vom învinge și această copie palidă a lui, pe nume Aleksandar Vucic (actualul președinte sârb).”
Protestatar: „Oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de fraudarea alegerilor, confirmată de toată lumea, de observatorii internaționalii și de autoritățile competente interne.”
Protestul de ieri a fost organizat de o asociație civică independentă, care a militat în timpul campaniei electorale pentru o participare cât mai mare la vot. Liderii partidului de guvernământ spun însă că protestul pierde din avânt și că în stradă au ieșit mai puțini manifestanți decât era de așteptat - ceea ce ar fi un semnal că țara nu-și dorește pe altcineva la conducere.
Li s-a adresat manifestanților și principalul lider al opoziției, Marinika Tepic, româncă din Voivodina, care se află de două săptămâni în greva foamei. Vizibil slăbită, abia a putut să urce pe scenă.
Marinika Tepic: „Îmi pare rău, nu am nimic nou să vă spun. V-am spus deja totul - aceste alegeri trebuie anulate!"
Potrivit presei locale, ieri urma să fie transportată la spital pentru a primi îngrijiri de urgență.
Coaliţia de opoziție - denumită "Serbia împotriva violenţei" - a pierdut în fața partidului preşedintelui naționalist-populist, Aleksandar Vucic, la alegerile legislative din 17 decembrie. Diferența a fost mai mare de 22 de procente. Dar opoziția denunță presupuse fraude masive - cum ar fi că alegători sârbi din Bosnia au votat ilegal la Belgrad, sau că pe listele electorale se aflau "votanţi fictivi".