Propaganda Kremlinului: Moscova instaurează o nouă ordine mondială, rușii să înțeleagă că vechiul lor mod de viață a dispărut
Kremlinul își devoalează adevăratele intenții legate de războiul pe care l-a stârnit în Ucraina, deși poziționările sale oficiale- pe care nu le mai crede nimeni- vorbesc despre o operațiune militară izolată. Practic, Putin vrea o nouă ordine mondială.
Moscova a devenit ”un agent al schimbării cardinale pentru întreaga lume”, prin care Vladimir Putin vrea să răstoarne ”Ordinea Mondială Liberală” instaurată de SUA după căderea Uniunii Sovietice, pornind de la realitatea unei Rusii care nu a reușit să se adapteze noilor ierarhii- spre deosebire de China, iar ceea ce a început acum în Ucraina reprezintă doar începutul unui Nou Război Rece, care va dura mult timp de acum înainte, astfel încât rușii trebuie să înțeleagă că vechiul lor mod de viață a dispărut.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta ar fi rezumatul unui articol de opinie publicat marți de Russia Roday, sub semnătura jurnalistului Fyodor Lukyanov, redactorul șef al ediției din Rusia a publicației Global Affairs, președinte al Consiliului de Politici Externe și de Apărare și director de cercetare al Clubului Internațional de Discuții Valdai- structuri apropiate Kremlinului și portavoci propagandistice ale lui Vladimir Putin.
O nouă ordine mondială, pornind de la o frustrare
Dincolo de abordările doctrinare, este lesne de citit, nu atât printre rânduri, cât ca temă centrală a discursului, o atitudine de evidentă frustrare.
Altfel spus, supărat fiind că Rusia nu a reușit, precum China, să își găsească un loc în noua ordine mondială, Putin a hotărât să-și facă, pur și simplu, alta. Și a început să o clădească prin invadarea Ucrainei.
Este pentru prima dată când Kremlinul recunoaște, de fapt, adevărata amploare a conflictului din Ucraina, un război pe care refuză, în continuare, să-l numească război- articolul de față și Russia Today, ca de altfel, întreaga media rusească, au voie să folosească doar termenul de ”intervenție militară”.
Știrile PRO TV vă prezintă articolul de propagandă al Kremlinului prin care Putin anunță, de fapt, instaurarea unei noi ordini mondiale.
”Intervenția militară a Rusiei în Ucraina a marcat sfârșitul unei epoci al afacerilor globale după ce președintele Vladimir Putin a lansat săptămâna trecută acțiunea din Ucraina. Impactul său va fi simțit în anii următori, iar Moscova s-a poziționat să devină un agent al schimbării cardinale pentru întreaga lume.
Operațiunea Forțelor Armate Ruse în Ucraina marchează sfârșitul unei ere. O eră care a început prin căderea Uniunii Sovietice și dizolvarea acesteia în 1991, când o structură bipolară destul de stabilă a fost răsturnată de ceea ce, în cele din urmă, a ajuns să fie cunoscut sub numele de Ordinea Mondială Liberală.
Acest lucru a deschis calea pentru ca SUA și aliații săi să joace un rol dominant în politica internațională, centrată în jurul ideologiei universaliste.
Criza s-a manifestat cu mult timp în urmă, deși nu a existat o rezistență semnificativă din partea marilor puteri care au rămas nemulțumite de poziția lor în noul câmp de joc politic.
De fapt, o perioadă destul de lungă (cel puțin un deceniu și jumătate), practic nu existase opoziție deloc. Țările non-occidentale, și anume China și Rusia, au făcut eforturi pentru a se integra în ierarhie.
Beijingul a reușit nu numai să facă acest lucru, ci și să profite la maximum de situație pentru a câștiga un punct de sprijin ca jucător dominant.
Moscova, totuși, a ieșit mult mai rău și a durat mai mult pentru a se adapta la această nouă ordine mondială și a-și consolida un loc respectabil în rândurile sale.
Sistemul s-a dovedit a fi atât inflexibil, cât și șocant, deoarece exclude conceptual orice echilibru de putere. Mai important, însă, nu a permis un nivel suficient de diversitate culturală și politică, care este în mod inerent esențial pentru funcționarea durabilă a lumii.
O viziune uniformă asupra lumii care le exclude pe toate celelalte a fost impusă folosind diverse mijloace, inclusiv atitudini față de activitatea militară.
Operațiunea rusă este o imagine în oglindă a ceea ce SUA și aliații săi au făcut de mai multe ori în ultimele decenii în diferite părți ale lumii.
După cum spune legenda, țarul Petru cel Mare a susținut un toast pentru „învățătorii săi suedezi” după bătălia de la Poltava din 1709. Acum, actuala conducere rusă poate spune și că a învățat multe de la Occident.
În acțiunile Rusiei în Ucraina sunt ușor de identificat elemente – de la militare la informaționale – care au fost prezente în campaniile Americii și ale NATO împotriva Iugoslaviei, Irakului și Libiei.
Tensiunile sunt de mult în fierbere, iar Ucraina a devenit acum prima linie decisivă. Aceasta nu este o bătălie ideologică precum cea asistată în a doua jumătate a secolului XX.
Hegemonia mondială este în prezent contestată în favoarea unui model mult mai distribuit. Vechiul concept al Războiului Rece, de „sfere de influență”, nu mai este aplicabil deoarece lumea a devenit mult mai transparentă și mai interconectată, făcând posibilă izolarea doar într-o măsură limitată. Cel puțin, asta ne-am gândit până acum.
Așa cum s-a întâmplat adesea în trecut, lupta actuală este purtată pentru un teritoriu important din punct de vedere strategic. Vechea zicală „istoria se repetă” este evidentă atunci când treceți de la un mijloc media la altul.
Două abordări diferite s-au ciocnit. Pe de o parte, există exercițiul puterii clasice, care este ghidat de principii simple, neșlefuite, dar clar de înțeles – sânge și pământ.
Între timp, pe de altă parte, este o metodă modernă de propagare a intereselor și influenței, realizată printr-un set de instrumente ideologice, comunicative și economice, care sunt eficiente și, în același timp, maleabile – denumite în mod obișnuit „valori”.
De la Războiul Rece, cea mai modernă dintre aceste abordări a fost aproape întotdeauna metoda de bază. Să-i spunem după numele său la modă, dar inexact, „război hibrid”. În cea mai mare parte, însă, acest lucru nu a fost niciodată întâmpinat cu o rezistență serioasă, cu atât mai puțin cu o confruntare armată directă.
Ucraina 2022 este testul decisiv care va dovedi care dintre aceste abordări va domni învingătoare. În acest sens, cei care bănuiesc că consecințele ar putea fi mult mai profunde decât credeau au dreptate.
Conducerea rusă, care a decis pași extrem de drastici, a înțeles probabil consecințele, sau chiar a aspirat în mod conștient la acestea.
Pagina cooperării cu Occidentul a fost întoarsă. Aceasta nu înseamnă că izolaționismul va deveni norma, dar marchează sfârșitul unui capitol istoric important în relațiile politice. Noul Război Rece nu se va încheia repede.
După ceva timp, efectele pe care le-a provocat actuala operațiune militară vor începe cel mai probabil să se diminueze, iar unele forme de interacțiune se vor relua, dar inevitabil linia a fost trasă.
Chiar și într-un scenariu favorabil, vor trece mulți ani până când sancțiunile vor fi ridicate și legăturile vor fi restabilite treptat și selectiv. Restructurarea priorităților economice va necesita o abordare diferită, care va stimula dezvoltarea în unele moduri și o va încetini în altele.
Cea mai activă parte a societății ruse va trebui să realizeze că vechiul lor mod de viață a dispărut.
„Fortăreața Rusia” a decis să-și pună puterea la încercare și, în același timp, a devenit un agent al schimbării cardinale pentru întreaga lume”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi, vladimir putin, invazie, propaganda, russia today,
Dată publicare:
01-03-2022 12:12