Prognoza neagră pentru zona mediteraneană: climă extremă, boli şi foamete

schimbari climatice
iStock

Efectele schimbării climatice se accelerează în ţările mediteraneene, avertizează un studiu publicat de Nature Climate Change, care prognozează pentru următorii ani o reducere a cantităţii ploilor în timpul verii, mai multe boli şi foamete.

Studiul, condus de geograful german Wolfgang Cramer, descrie pentru prima dată multiplele schimbări cu care se vor confrunta locuitorii din zona mediteraneeană în următorii ani ca urmare a efectelor schimbărilor climatice. La studiu au participat 18 instituţii internaţionale, printre care Universitatea Politehnică din Madrid, Universitatea Autonomă de la Barcelona sau Euro-Mediterranean Centre for Climate Change (CMCC), relatează Agerpres, citând EFE.

În ultimul secol, temperaturile din bazinul mediteranean au crescut cu 1,4 grade, ceea ce înseamnă cu 0,4 % mai mult decât media globală, iar în ultimii 20 de ani nivelul mării a crescut cu 6 centimetri iar aciditatea apei a scăzut. În consecinţă, "precipitaţiile estivale se vor reduce cu între 10 - 30 % în unele regiuni, ceea ce va avea ca rezultat o scădere a cantităţii de apă necesară agriculturii", a declarat Ana Iglesias, coautore a lucrării.

În paralel, reducerea stratului de gheaţă în Antarctica, Groenlanda şi în zonele muntoase va accelera creşterea nivelului mării mai mult decât prevăzut, ceea ce va "afecta în special regiunile meditareneene, unde o mare parte a populaţiei trăieşte în zonele de coastă", a subliniat ea.

Odată cu aceasta vom asista "la o creştere a numărului de furtuni şi la pătrunderea apei mării în regiunile agricole din zonele de coastă", precum Delta Nilului, notează cercetătoarea într-un comunicat publicat de Universitatea Politehnică din Madrid.

Aceste schimbări ale climei vor provoca şi pagube colaterale, deoarece încălzirea va multiplica valurile de caniculă şi poluarea, ceea ce ne va afecta sănătatea. Studiul asigură că va creşte numărul bolilor respiratorii, cardiovasculare şi cele transmise de ţânţari precum virusul West Nile, dengue sau chikunguńa, care se vor extinde şi în alte teritorii.

Şi nu în ultimul rând, avertizează cercetătorii, în ţările în care instabilitatea politică este deja o problemă, prin adăugarea efectelor schimbării climatice, factorii de risc socio-economici se vor multiplica, "generând o mai mare instabilitate în regiuni şi aducând mai multă foamete, migraţii şi conflicte".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Ce este
Ce este "Mișcarea părului cărunt", protestul care ia amploare în China

Autoritățile chineze încearcă să compenseze costurile imense ale combaterii pandemiei prin reducerea plafonului de asigurări sociale acordate pensionarilor și prin creșterea vârstei de pensionare.

Italia interzice Chat GPT. Motivul invocat de autoritățile italiene
Italia interzice Chat GPT. Motivul invocat de autoritățile italiene

Autoritățile din Italia au ordonat, vineri, interzicerea ChatGPT din cauza presupuselor încălcări ale confidențialității.

Când va fi externat Papa Francisc din spitalul din Roma. A fost diagnosticat cu bronșită
Când va fi externat Papa Francisc din spitalul din Roma. A fost diagnosticat cu bronșită

Papa Francisc urmează să părăsească sâmbătă spitalul Gemelli din Roma, după ce va afla rezultatele celor mai recente analize medicale ale sale, a anunţat Vaticanul într-un comunicat publicat vineri, informează Reuters, citat de Agerpres.

Recomandări
CNN: Donald Trump va fi inculpat cu peste 30 de capete de acuzare, legate de fraude în afaceri
CNN: Donald Trump va fi inculpat cu peste 30 de capete de acuzare, legate de fraude în afaceri

Fostul preşedinte Donald Trump se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri, potrivit actului de acuzare al unui mare juriu din Manhattan, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu acest dosar, potrivit News.ro.

 

România a ajuns a doua piață din lume, ca număr de comenzi făcute prin Glovo. “E o creștere incredibilă”
România a ajuns a doua piață din lume, ca număr de comenzi făcute prin Glovo. “E o creștere incredibilă”

Comenzile de mâncare prin aplicația Glovo au crescut cu 45% în România, numai anul trecut, o creștere care poziționează România pe locul doi în lume - ca număr de tranzacții - după Spania, țara în care s-a lansat platforma.  

Olaf Scholz vine în România. Cancelarul german se întâlnește cu Klaus Iohannis și Maia Sandu
Olaf Scholz vine în România. Cancelarul german se întâlnește cu Klaus Iohannis și Maia Sandu

Cancelarul federal, Olaf Scholz, va efectua, luni, o vizită în România, a informat Ambasada Germaniei în România.