"Prinde un negru de..." Jeremy Clarkson, de la Top Gear, criticat din nou pentru o remarca rasista
Jeremy Clarkson, prezentatoul emisiunii Top Gear, de la BBC, a reusit sa-si infurie din nou producatorii si sa fie criticat pentru rasism. Pe o inregistrare din 2013 Clarkson foloseste termenul 'nigger', jignitor la adresa persoanelor de culoare.
In inregistrarea nedifuzata, care a ajuns recent in atentia publicului, prezentatorul de 54 de ani poate fi auzit recitand un joc de cuvinte:
"Eeny, meeny, miny, mo
Catch a nigger by his toe"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
("Eeny, meeny, miny, mo / prinde-un negru de deget")
Expresia a fost folosita in timpul filmarilor la sezonul 19 al emisiunii Top Gear, insa, in inregistrarea difuzata in februarie 2013, se aude cuvantul "teacher" (profesor). In episodul respectiv, Clarkson facea o comparatie intre Toyota GT86 si Subaru BRZ.
Noile acuzatii vin la doar cateva saptamani dupa ce a publicat pe Twitter o imagine a cainelui sau, un terrier West Highland, de culoare neagra, pe care l-a numit Didier Drogba, dupa numele unui fotbalist de culoare din Coasta de Fildes.
Recent, producatorii emisiunii au fost nevoiti sa-si ceara scuze pentru o alta replica rasista a lui Clarkson. Aflat in Thailanda, pentru filmari, a folosit termenul "slope", jignitor, la adresa unui localnic. In emisiune, Clarkson, Richard Hammond and James May construiesc un pod improvizat peste raul Kwai. La final Clarkson spune "E un moment de mandrie, dar podul are o panta ("slope") pe el", in timp ce un localnic traverseaza podul.
"Cand am folosit acest cuvant in materialul special filmat in Burma, a fost ca o gluma nevinovata la adresa unui pod improvizat si a barbatului care il traversa atunci", s-a scuzat producatorul Andy Wilman. "Nu stiam ca acest cuvant, folosit intens in Marea Britanie, este considerat jignitor in Australia sau in Statele Unite".