Primul lot de vaccin experimental pentru Ebola a fost trimis in Africa. OMS: "Situatia ramane extrem de ingrijoratoare"
Primul lot de vaccin experimental pentru Ebola a fost trimis spre Liberia, a anuntat un purtator de cuvant al companiei britanice GlaxoSmithKline (GSK), care a produs vaccinul impreuna cu Institutul National de Sanătate din SUA.
Alte vaccinuri, de la Merck si NewLink vor fi de asemenea testate, informeaza CNN. "Expedierea vaccinului experimental este o mare realizare si arata ca ramanem concentrati pe dezvoltarea vaccinului potrivit contra Ebola", a afirmat medicul Moncef Sloui, director al GSK.
Printre primii care vor primi vaccinul sunt angajatii din sistemul medical care ingrijesc pacientii infectati cu Ebola.
Vaccinul a fost testat pe 200 de voluntari sanatosi din Marea Britanie, SUA, Mali si Elvetia, dar testul adevarat va veni atunci cand va fi utilizat in tarile afectate.
Alte vaccinuri contra Ebola sunt in curs de testare de companii din SUA si Rusia.
OMS: Situatia epidemiei de Ebola ramane "extrem de ingrijoratoare" in Africa de Vest
Situatia epidemiei de Ebola ramane "extrem de ingrijoratoare" in Africa de Vest, in pofida unei scaderi a numarului de persoane infectate cu acest virus, a avertizat, vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care solicita cresterea sprijinului financiar pentru eradicarea bolii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Problema o constituie resursele financiare si umane", a declarat, la Geneva, Bruce Aylward, seful de operatiuni Ebola pentru OMS, care a avertizat ca sezonul ploios risca sa complice lupta impotriva eradicarii bolii.
"Observam o scadere a noilor cazuri si, in acelasi timp, a contributiilor", s-a alarmat Aylward, care a semnalat ca OMS are nevoie de 350 de milioane de dolari (312 milioane de euro) pentru a-si continua programele in umatoarele sase luni.
"Nu vom mai avea bani la mijlocul lui februarie", a adaugat el, precizand ca, "in cel mai bun scenariu", epidemia poate fi tinuta complet sub control in trei sau patru luni.
De asemenea, OMS a estimat ca are nevoie de inca 300 de persoane pentru a-si completa stafful medical in cele 63 de districte infectate din Sierra Leone, Guineea si Liberia.
"Nu suntem definitiv" feriti de recrudescenta epidemiei la nivel global, a insistat Aylward.
"Inca ne aflam intr-o situatie extrem de ingrijoratoare, indeosebi acum (...), in timp ce ne apropiem de sezonul ploios", care va dura pe parcursul lunilor aprilie si mai, a subliniat el.
In total, 8.668 de persoane contaminate cu virusul Ebola de la aparitia sa in decembrie 2013 au decedat pana la 19 ianuarie, majoritatea in Africa de Vest, conform ultimului bilant furnizat de OMS. Alte 21.759 de persoane sunt contaminate cu acest virus.
Numarul cazurilor noi "continua sa se diminueze in Guineea, Liberia si in Sierra Leone", a subliniat, miercuri, OMS, apreciind ca declinul este radical, indeosebi in Liberia, unde doar opt noi cazuri de contaminare cu Ebola au fost inregistrate saptamana trecuta, fata de 300 de noi cazuri pe saptamana constatate in august si in septembrie 2014.
Doctorul Aylward a salutat in acest context "interesul fantastic" al autoritatilor africane si "preocuparea extrem de mare", in special, a presedintilor Johnson (Liberia) si Koroma (Sierra Leone)".