Primii oameni din lume care primesc a patra doză de vaccin Pfizer: "Nu mă simt ca un porcuşor de Guinea"
Israelul pregătește intens terenul pentru lupta cu tulpina Omicron. La un centru universitar de lângă Tel Aviv, 150 de medici și cercetători au primit o nouă doză Pfizer. A patra de când a început campania de vaccinare și ... a doua booster.
Rezultatele studiului vor apărea peste câteva zile. Între timp, tulpina Omicron provoacă tot mai multe îmbolnăviri în lume, însă numărul spitalizărilor și al deceselor rămâne scăzut.
Aceştia sunt primii pacienţi din lume care primesc a patra doză de vaccin Pfizer, în cadrul unui studiu ştiinţific organizat la Centrul Medical Sheba din Tel Aviv. Coordonatorii testului încearcă să afle dacă a patra doză de ser Pfizer este sigură şi eficientă, iar participanţii sunt medici şi profesori voluntari. Toţi au ceva în comun: un nivel foarte scăzut al anticorpilor.
Professor Jacob Lavee, Sheba Medical Center: “Nu mă simt ca un porcuşor de Guinea. Ştiu că imunitatea mea a scăzut cu mult sub prag şi, din cauza asta, risc să mă infectez cu varianta Omicron. Mai mult, pot fi un potenţial pericol pentru pacienţii de care mă ocup, veniţi pentru transplanturi de inimă”.
Premierul israelian, Naftali Bennet, a salutat decizia unui grup de experţi, care săptămâna trecută a recomandat a patra doză de vaccin Pfizer pentru persoanele de peste 60 de ani, pentru angajaţii din sănătate şi pentru cei cu sistem imunitar precar. Sunt însă şi experţi medicali care nu cred în importanţa celei de-a doua doze booster.
Gili-Regev Yochay, Sheba Medical Center: “Nu cred că e nevoie în acest moment, dar lucrurile ar putea sta altfel peste o săptămână. Depinde de ceea ce se întâmplă în Marea Britanie, de ceea ce se întâmplă aici la noi. Dacă observăm cazuri mai grave, probabil că va fi o decizie corectă. De aceea, cred că e important să începem un studiu cât mai repede posibil”.
Primele rezultate ale studiului sunt aşteptate la sfârşitul săptămânii. Specialiştii sunt de părere că, până atunci, numărul cazurilor zilnice de COVID va fi şi mai mare.
În SUA, bilanţul zilnic a depăşit valorile înregistrate în timpul valului provocat de varianta Delta
Aceeaşi situaţie este şi în Statele Unite, unde bilanţul zilnic a depăşit valorile înregistrate în timpul valului provocat de varianta Delta. Cu toate acestea, numărul spitalizărilor este relativ redus, la fel şi cel al deceselor.
Joe Biden, preşedintele SUA: “Varianta Omicron e motiv de îngrijorare, dar nu ar trebui să fie motiv de panică. Vaccinaţi-vă complet”.
Medicii se aşteaptă însă la un număr tot mai mare de cazuri provocate de tulpina Omicron, mai ales că se apropie petrecerile de Revelion. Experţii îi sfătuiesc pe oameni să se distreze... în grupuri restrânse.
Dr. Anthony Fauci: “Atunci când vorbim de petreceri de Revelion cu 30, 40, 50 de oameni despre care nu ştim dacă sunt vaccinaţi sau nu, recomandarea mea cât se poate de fermă e: anul acesta staţi departe de asemenea petreceri”.
Statele Unite au plătit cel mai mare preţ în pandemie: aproape 850.000 de vieţi stinse din cauza COVID-19. Iar oficialii se tem că bilanţul va creşte brusc, pentru că zeci de milioane de americani sunt încă nevaccinaţi.