Primele pedepse. Ce au patit 10 femei care au venit la plaja in Cannes imbracate in burkini
10 femei au fost obligate in ultimele zile sa plece de pe o plaja din Cannes pentru ca au intrat in mare imbracate in asa numitele burkini, relateaza Daily Mail.
Zece femei printre care mame si bunici au fost amendate in localitatea franceza Cannes pentru ca au purtat costumul de baie islamic "burkini", dupa ce justitia a validat sambata decretul municipal prin care se interzice postul acestui costum pe plajele din respectivul oras.
Sambata o femeie in varsta de 29 de ani a fost amendata cu 38 de euro, o sanctiune similara fiind aplicata a doua zi unei femei in varsta de 32 de ani si inca una, luni, unei tunisience in varsta de 57 de ani. Alte sase femei, care, potrivit cotidianului local Nice Matin, au venit pe plaja "prea acoperite", au fost avertizate, dar ele au preferat sa paraseasca plaja in loc sa-si schimbe costumul de baie. Decrete similare au fost emise si de primariile din orasele Villeneuve-Loubet, tot pe Coasta de Azur, si Sisco, in Corsica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dezbaterea privind costumul burkini a ajuns si in Italia si Belgia
Ministrul italian de interne, Angelino Alfano, s-a declarat mai degraba sceptic asupra oportunitatii preluarii “modelului francez” de interzicere a costumului de baie islamic, burkini, in timp ce in Belgia o deputata de origine marocana a cerut sa fie interzis acest costum, relateaza miercuri agentiile AFP si EFE.
“Din pacate, nu cred ca modelul francez este cel mai bun”, a declarat Alfano intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera si preluat de AFP, raspunzand unei intrebari legate de polemicile aparute in Franta dupa ce trei localitati au interzis portul acestui costum pe plaje, interdictie fata de care si premierul Manuel Valls si-a exprimat sustinerea.
In opinia ministrului italian de interne, o astfel de masura este inoportuna, chiar periculoasa. Autoritatilor unei tari le revine “responsabilitatea de a garanta securitatea”, dar fara sa cada in capcana “unei potentiale provocari ce ar putea atrage atentate”, a apreciat Alfano. “Constitutia italiana garanteaza fiecaruia libertatea de cult”, a subliniat el in continuare, vorbind despre o abordare “liberala si pragmatica”.
Pe de alta parte, Alfano a anuntat in acelasi interviu ca va lua masuri pentru a consolida controlul asupra moscheilor si pentru ca imamii sa fie formati in Italia. “Exista o diferenta intre rugaciune si incitare la violenta”, a insistat responsabilul de la Roma, dupa ce in ultimele 12 luni au fost expulzati din Italia noua imami suspectati de radicalizare.
Dezbaterea legata de portul costumului burkini a ajuns si in Belgia, unde o deputata de origine marocana, Nadia Sminate, membra a partidului separatist Noua Alianta Flamanda (N-VA), a cerut interzicerea acestui costum la plaje si piscine. “Este absolut necesar sa evitam ca femeile sa apara in burkini in Flandra. Nici la piscine si nici pe plaje si, de fapt, nici nu cred ca ele vor, in numele credintei, sa umble cu o asemenea oroare pe plaja”, a spus ea, potrivit agentiei EFE, estimand totodata ca, daca se permite folosirea acestei vestimentatii, atunci “femeile sunt marginalizate in societate”.
Insa crestin-democratii flamanzi (CDV) par a fi de acord doar cu interzicerea burkini la piscine, din ratiuni de igiena. “Nu putem rezolva totul cu o interdictie, intrucat am deveni un stat politienesc”, sustine deputatul Franky Demon, membru al CDV. Deocamdata Centrul Interfederal belgian pentru Egalitatea de Sanse (UNIA) nu a adoptat o pozitie clara pe acest subiect. “Inca nu am decis asupra caracterului discriminatoriu al acestei interdictii”, a indicat directorul UNIA, Patrick Charlier. Acest organism a primit anul trecut 20 de plangeri din partea unor persoane carora nu li s-a permis accesul la o piscina publica flamanda din cauza tinutei lor. Totusi, astfel de reclamatii nu au fost consemnate la Bruxelles si nici in regiunea francofona Valonia.