Primarul Kievului: Rusia a arătat degetul mijlociu ”Națiunilor Unite”

×
Codul embed a fost copiat

„Rusia a arătat degetul mijlociu Națiunilor Unite”. Așa descrie primarul Kievului atacul rusesc asupra unui bloc din capitala ucraineană la mică distanță de hotelul în care era cazat secretarul general al ONU.

Au fost se pare rachete „Kalibr” lansate pentru prima oară de pe un submarin din Marea Neagră.

Totuși, președintele Statelor Unite este convins că Moscova nu va reuși să subjuge și să controleze, Ucraina. Pentru a sprijini țara însângerată de bombele rușilor. Washingtonul este gata să furnizeze Kievului asistență militară și financiară pe termen lung.

Rachetele de croazieră rusești, trase din largul Crimeei, au lovit Kievul în jurul orei 8 seara. Una dintre ele a căzut în apropierea unui bloc de locuințe.

Artem, rezident Kiev: ”M-am uitat pe fereastră, să văd unde căzuse racheta, și am văzut-o pe a doua, zburând în direcția asta. Am ieșit imediat pe coridor, apoi a doua rachetă a lovit primul etaj”.

Citește și
romania, republica moldova, steag, drapel
Fost lider la Chișinău: Rusia încearcă să creeze ostilitate între R. Moldova, România și Ucraina

Atacul a ucis-o pe jurnalista Vera Hirsh, care lucra pentru Radio Europa Liberă. Zece persoane au fost rănite în bombardamentul despre care ruşii spun că a vizat atelierele companiei aerospaţiale Artiom şi trei centrale electrice situate lângă noduri feroviare.

Chiar în acel moment, la 2-3 kilometri depărtare, președintele Zelensky ținea o conferință de presă alături de secretarul general al ONU.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei: ”Asta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre încercările autorităților ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă Organizația”.

Oficialul Naţiunilor Unite a recunoscut că organizația pe care o reprezintă este neputincioasă.

Antonio Guterres, Secretar General ONU: ”Consiliul de Securitate a eşuat, nu a reușit să împiedice și să oprească acest război. Ăsta e un motiv de mare dezamăgire, frustrare și supărare”.

Antonio Guterres tocmai vizitase Irpin și Bucha, localități unde sute de civili ucraineni au fost torturați și executați de ruși.

Serhiy Kaplishny, servicii funerare: ”I-am strâns de pe străzi, din pivniţe. Am dezgropat cadavre din curţi. Am găsit într-o groapă 6 membri ai aceleiaşi familii, 5 adulţi şi un copil, toţi împuşcaţi şi arşi”.

Oleg Moskalenko, victimă a soldaților ruși: ”M-au bătut cu patul puştilor. Erau foarte furioşi şi m-au aruncat într-o groapă, încătuşat şi cu o pungă pe cap, m-au lăsat acolo 48 de ore. Apoi m-au aruncat cu alţi civili într-o pivniţă plină cu apă, împreună cu alţi civili. Am stat zile întregi înghesuiţi pe scări, fără mâncare ori apă. După 7-8 zile ne-au dus într-o pădure şi ne-au lăsat într-o pădure, să îngheţăm acolo. Din prima zi, mi-au rănit degetele, aveam răni deschise. În acest timp, degetele mele au început să putrezească pur şi simplu”.

În Donbas, rușii avansează pe mai multe direcții, dar se confruntă cu pierderi serioase. Cad frecvent în ambuscade şi sunt luaţi prizonieri. Iar ucrainenii ripostează ferm atacurilor ruseşti.

Nimeni nu ştie câţi oameni au murit în satele aflate pe linia frontului din Donbas. Această femeie și-a pierdut nepotul într-un bombardament rusesc.

Tatiana Maksagory: ”Avea doar 14 ani şi îl văd în faţa ochilor cum mă privea şi întreba Bunico, o să scap? L-am trădat, eu sunt în viaţă şi el nu mai e. Aş vrea să fi murit eu în locul lui. N-o să mi-o iert niciodată”.

Satele ocupate de ruși sunt tot mai goale.

Nadejda: ”Am fugit în zori. Ruşii nu ne lăsau să plecăm, ne folosesc ca pe scuturi umane, dar am luat-o pe câmpuri, pe jos, cu bicicletă, cum a putut fiecare. Soldații noștri erau la doi kilometri distanță și am fugit la ei”.

În Mariupol, continuă luptele, semn că ultima redută a rezistenţei ucrainene din oraşul port nu se da bătută. Însă în tunelurile subterane, omenii stau în întuneric, iar apa, hrana şi medicamentele sunt pe terminate.

Sviatoslav Palamar, combatant Azov Regiment: ”Noaptea asta, ruşii au lansat 50 de lovituri, bombe cu fosfor, rachete, artilerie şi tot ce mai pot folosi barbarii ăştia”.

Președintele american Joe Biden a respins acuzațiile Moscovei, potrivit cărora NATO ar duce în Ucraina un război prin interpuşi împotriva Rusiei.

Joe Biden: ”Nu atacăm Rusia, ci ajutăm Ucraina să se apere singură. Rusia este agresorul, fără dacă, dar ori să vedem”.

Totodată, preşedintele Biden a cerut Congresului un acord pentru a aloca fonduri uriaşe Ucrainei.

Joe Biden: "Astfel vom putea menţine neîntrerupte fluxul de arme şi muniţii către curajoşii soldaţi ucraineni, dar şi asistenţă financiară pentru poporul ucrainean. Şi va fi începutul tranziţiei către o asistență de securitate pe termen lung pentru Ucraina”.

”Investiţia în libertatea şi securitatea Ucrainei este un preţ mic de plătit pentru a pedepsi agresiunea Rusiei şi a diminua riscul unor viitoare conflicte”.

În tabăra cealaltă, susținerea ruşilor pentru război a scăzut de la 81 la 74 de procente. Printre vocile care denunţa războiul se numără şi Igor Volobuev, un fost vicepreședinte al Gazprom-bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Născut în Ucraina, Volobuev a demisionat și a plecat acasă, pentru a se înrola în armată.

Igor Volobuev, vice președinte Gazprombank: ”Putin a mers prea departe şi nu mai are nicio ieşire, e mânjit de sânge. Nici grijă pentru economie nu-l va opri. Singurele speranţe sunt o schimbare de regim ori moartea lui Putin”.

În altă ordine de idei, analiştii nu cred că Moscova va merge mai departe cu sistarea livrărilor de gaze către europeni, pentru că n-ar mai avea cu ce finanţa războiul.

Alessandro Lanza, director Enrico Mattei Foundation: ”Pentru ruşi, să nu mai exporte petrol, cărbuni şi gaze înseamnă să-şi taie singuri craca de sub picioare. Tăierea gazelor către Polonia nu e acelaşi lucru cu a sista livrările către Germania ori Italia. Dacă ruşii ori europenii decid unilateral să întrerupă fluxul, ruşii ar pierde 2 miliarde de euro pe zi„.

Între timp, la Moscova sunt în toi pregătirile pentru Parada de 9 Mai, Ziua Victoriei în al doilea război mondial.

La repetiția de aseară, în fruntea coloanei au fost rachetele balistice capabile să transporte focoase nucleare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusia acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. „Kievul se îndatorează pentru generaţii întregi”
Rusia acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. „Kievul se îndatorează pentru generaţii întregi”

Rusia a acuzat SUA că încearcă să profite de pe urma războiului din Ucraina și a spus că Kievul se va îndatora pentru generații întregi în fața americanilor.

Fost lider la Chișinău: Rusia încearcă să creeze ostilitate între R. Moldova, România și Ucraina
Fost lider la Chișinău: Rusia încearcă să creeze ostilitate între R. Moldova, România și Ucraina

Rusia vrea să creeze o stare de ostilitate între Chișinău, București și Kiev prin declarațiile recente de la Kremlin, a avertizat Alexandru Flenchea, fost vice-priministru al Republicii Moldova, potrivit PressHUB.

O scrisoare deschisă îl avertizează pe Olaf Scholz că livrările de armament greu ar putea declanşa un nou război mondial
O scrisoare deschisă îl avertizează pe Olaf Scholz că livrările de armament greu ar putea declanşa un nou război mondial

Mai multe celebrităţi din Germania l-au avertizat într-o scrisoare deschisă pe cancelarul Olaf Scholz că livrările de armament greu către Ucraina ar putea să ducă la declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial, informează vineri DPA.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.