Turcia critica decizia lui Trump de inarmare a luptatorilor kurzi: "Administratia americana va pune capat nedreptatii"

rebeli kurzi din SDF

Trump a aprobat livrarea de arme luptatorilor kurzi, in lupta impotriva ISIS, chiar inainte de vizita presedintelui turc Erdogan in Washington.

In ciuda tensiunilor inter-etnice cu care se confrunta Turcia, presedintele american Donald Trump a apropat livrarea de arme luptatorilor kurzi pentru a sprijini alianta Nord Atlantica in operatiunea de recucerire a orasului Raqqa de la jihadistii Stat Islamic, afirma marti oficialii americani.

Dupa anuntul presedintelui, Pentagonul a incercat imediat sa sublinieze importanta inarmarii fortelor kurde "asa cum este necesar pentru a asigura o victorie clara".

Orasul Raqqa este considerat capitala din Siria a Statul Islamic, reprezentand un centru de planificare a atacurilor jihadistilor impotriva Occidentului.

"Suntem foarte constienti de preocuparile de securitate ale partenerului nostru de coalitie Turcia", a declarat Purtatoarea de Cuvant a Pentagonului, Dana White, intr-o declaratie in timp ce se afla intr-o calatorie in Lituania alaturi de Secretarul Apararii, Jim Mattis.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump ii va inarma pe kurzii care lupta cu jihadistii ISIS in Siria. Masura va starni nemultumire in Turcia
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Vrem sa ii reasiguram pe oameni si pe guvernul turc ca SUA se angajeaza sa previna riscuri suplimentare de securitate si sa-si protejeze aliatii NATO", a adaugat White.

Masura decisa de presedintele Trump nu a starnit reactia imediata a Turciei. Cu toate acestea, Erdogan urmeaza sa il intalneasca pe presedintele Donald Trump la Washington.

Statele Unite au furnizat de mult timp arme pentru amata araba a asa-numitelor Fortele Democrate Siriene, care ii include si luptatorii kurzi YPG. White a declarat ca Washingtonul va prioritiza in continuare furnizarea de arme si munitii.

Un oficial american a declarat, sub protectia anonimatului, ca echipamentul pentru luptatorii kurzi ar putea include arme de calibru mic, muniție, mitraliere, vehicule blindate si echipament tehnic.

Pentagonul isi asuma limitarea furnizarii armelor si eficienta acestei operatii, cu conditia "sa se atinga progresiv obiectivele", a spus DanaWhite.

Oficialii americani au amintit despre importanta staregica a Ankarei in lupta indreptata impotriva gruparii Stat Islamic. In lupta contra terorismului international, Turcia a facilitata accesul aliatilor Nord Atlantici in cadrul bazei aeriene de la Incirlik.

"Intentia noastra este sa lucram impreuna cu turcii, unii alaturi de ceilalti, sa capturam Raqqa și vom ajunge sa rezolvam aceste lucruri, atunci cand ne vom da seama ce avem de facut", sustine Secretarul american al Apararii, Jim Mattis.

Acelasi oficial american sustine ca Ministrul turc al Apararii, Fikri Isik, a luat legatura cu Pentagonul. In urma discutiei, turcii nu au lasat de inteles exact modul in care vor raspunde la masura americana de inarmane a luptatorilor kurzi, insa oficialii americani sustin ca cele doua parti s-au inteles asupra luptei comune in vederea estomparii fenomentului terorist: "Si-au afirmat sprijinul fata de pace si stabilitate atat in ​​Irak, cat si in Siria", se arata declaratia Pentagonului.

Expertii in politica externa sustin ca decizia americana de inarmare a kurzilor reprezinta o umbrire a imaginii lui Erdogan din timpul vizitei la Washington.

"Au existat episoade nefavorabile in relatia dintre Statele Unite si Turcia, insa acest capitol este unul mult mai serios deoarece se afla in centrul prioritatilor de securitate turcesti", a declarat Bulent Aliriza, Directorul proiectului turc al Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington.

"Cu totii avem semne de indoiala referitoare la relatia de securitate dintre Turcia si Statele Unite, ceea ce este destul de grav", a adaugat Aliriza.

Reactia administratiei Erdogan: spera ca americanii vor renunta la politica de sprijinire a militantilor kurzi


Vicepremierul Turciei, Nurettin Canikli, a declarat miercuri dimineata ca spera ca Statele Unite sa puna capat politicii de sustinerea a kurzilor sirieni din Unitatile de Aparare a Poporului (YPG), la doar o zi dupa ce presedintele american a autorizat inarmarea luptatorilor kurzi din Fortele Siriene Democrate (SDF) in lupta cu jihadistii Statului Islamic, transmite Reuters.

Acestea sunt primele declaratii venite din partea unui guvernant turc, dupa autorizarea inarmarii militantilor YPG pentru lansarea unui ofensive asupra capitalei de-facto a jihadistilor Statului Islamic de la Rakka.

”Nu putem accepta prezenta unor organizatii teroriste care ar ameninta viitorul statului turc. Speram ca administratia americana va pune capat acestei nedreptati si isi va intoarce spatele. O asemenea politica nu este benefica, nu poti sa fii in acelasi sac cu niste organizatii teroriste”, a declarat Canikli.

Turcia ii catalogheaza pe luptatorii kurzi drept teroristi si vrea sa limiteze teritoriile cucerite de acestia in Siria.
Fortele Democrate Siriene sunt formate din militii arabe si kurde, sprijinite de fortele americane de elita si de avioanele coalitiei internationale condusa de Statele Unite.

In prezent, luptatorii kurzi se bat cu jihadistii pentru a elibera localitatea Tabqa, o pozitie strategica cruciala pentru lansarea unei ofensive asupra capitalei de-facto a Statului Islamic de la Rakka.

Pentagonul va trimite luptatorilor kurzi munitie, arme mici, mitraliere, echipamente de contructie, buldozere si vehicule blindate. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey. ”Nu esti capabil sa conduci eficient
Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey. ”Nu esti capabil sa conduci eficient"

Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

Donald Trump ii va inarma pe kurzii care lupta cu jihadistii ISIS in Siria. Masura va starni nemultumire in Turcia
Donald Trump ii va inarma pe kurzii care lupta cu jihadistii ISIS in Siria. Masura va starni nemultumire in Turcia

Presedintele american Donald Trump a aprobat inarmarea kurzilor pentru a lupta contra gruparii Stat Islamic in Rakka, relateaza BBC, citand purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Donald Trump are un mic buton rosu pe masa din Biroul Oval. Ce se intampla cand il apasa:
Donald Trump are un mic buton rosu pe masa din Biroul Oval. Ce se intampla cand il apasa: "Toata lumea devine putin agitata"

Presedintele Donald Trump are un mic buton rosu pe masa lui din Biroul Oval, dar, din fericire, nu este pentru a detona bombe nucleare, relateaza businessinsider.com.

Trump:
Trump: "Toata lumea devine panicata atunci cand il apas". Ce rol are butonul rosu de pe biroul sau

Casa Alba este plina de surprize. Oricine are prilejul de a intra in camera Biroului Oval nu poate sa nu remarce faptul ca acolo se afla un buton rosu, incrustat intr-un lemn masiv.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.