Riposta concreta a Rusiei la scutul de la Deveselu. Rachete care pot transporta incarcaturi nucleare, trimise la Kaliningrad

Ultima actualizare: 11-10-2016 07:21
rachete Iskander-M

Un sistem de rachete ce poate transporta inclusiv incarcaturi nucleare ar putea fi amplasat in enclava ruseasca dintre Lituania si Polonia.

Rusia transporta rachete balistice in enclava Kaliningrad, a confirmat vineri pentru Reuters un oficial american din domeniul informatiilor. Potrivit unor oficiali din Estonia, ar fi vorba de rachete Iskander-M, cu raza de actiune de 500 de kilometri, care pot transporta si focoase nucleare.

Sistemul Iskander-M este format din doua tipuri de rachete, balistice si de croaziera, fiind conceput pentru distrugerea lansatoarelor de rachete multiple ale inamicului, rachetelor antiracheta si de aparare antiaeriana, avioanelor si elicopterelor pe aeroporturi militare, posturilor de comanda si infrastructurilor.In prezent, in aceasta enclava se afla o brigada de rachete Tocika-U, cu raza mai scurta de actiune si care nu pot transporta incarcaturi nucleare.

Citeste si: Rusia, raspuns la cresterea prezentei NATO. Putin vrea sa-si intareasca Flota din Marea Baltica si rachete in Kaliningrad

Motivele Rusiei pentru deplasarea rachetelor "ar putea fi inofensive", a declarat agentiei Reuters oficialul american, sub rezerva anonimatului. El a adaugat ca Rusia "a deplasat un sistem similar de rachete in Kaliningrad in 2014 pentru un exercitiu militar. Ar putea fi si un gest politic - o demonstratie de forta - pentru a-si exprima nemultumirea fata de NATO".

Marko Mihkelson, presedintele comisiei de aparare din Parlamentul Estoniei, a declarat pentru agentia locala ERR ca rusii incearca sa aduca sistemul de rachete Iskander-M in secret, cu ajutorul unei nave civile.  „Trebuie sa ramanem calmi si sa tratam astfel de incidente ca pe o tentativa de santaj”, a spus Mihkelson.

Kaliningrad, teritoriu rusesc de la Marea Baltica, nu are legatura terestra directa cu restul Rusiei, fiind situat intre Lituania si Polonia (vezi harta).

Seful Statului Major din Estonia a declarat, la randul sau, ca Rusia „vrea sa controleze Marea Baltica la fel cum controleaza Marea Neagra”. Iar premierul Taavi Rõivas a calificat informatiile drept „alarmante” si a cerut din nou o prezenta militara sporita a NATO in tarile baltice si in Polonia

In ultimii ani, Rusia a amenintat constant ca va instala un astfel de sistem de rachete in Kaliningrad in replica la activarea sistemelor americane anti-racheta in Romania si Polonia – insa data anuntata pentru aceasta manevra fusese era 2019. Inca din 2011, Kremlinul avertiza ca, in cazul activarii scutului de la Deveselu " va instala in vestul si in sudul tarii sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalatiilor europene antiracheta montate de Statele Unite. Una din aceste masuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad", declara Dmitri Medvedev, pe atunci presedinte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO