Raspunsul Rusiei la scut: va instala rachete cu capacitate nucleara de ultima generatie in Kaliningrad si in Crimeea

Dată publicare: 23-06-2016 20:19
Dată actualizare: 26-06-2016 00:08


Scut Deveselu

Rusia va instala rachete cu capacitate nucleara de ultima generatie, Iskander, in enclava Kaliningrad si in Crimeea, in replica la scutul american antiracheta din Polonia si Romania, au declarat pentru Reuters surse apropiate armatei de la Moscova.

Rachetele din Kaliningrad ar putea fi instalate pana in 2019, dar nu vor fi inarmate cu focoase nucleare, in timp ce pentru cele din Crimeea nu a fost stabilit un orizont de timp, potrivit expertilor. Analistii sunt de parere ca Moscova intentiona de mult timp sa instaleze astfel de rachete in enclava pe care o detine intre Polonia si Lituania si ca scutul antiracheta i-a oferit un motiv, relateaza news.ro, citand Reuters.

„Rusii planuiesc sa faca multe lucruri pe care le au in cap de ceva timp”, a declarat un fost ambasador american in Ucraina, Steven Pifer, in prezent consultant la centrul de reflectie Brookings Institution.

Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va instala rachetele de tip Iskander-M in Kaliningrad, in replica la scutul antiracheta. „Din toate punctele de vedere, desfasurarea de rachetele Iskander in regiunea Kaliningrad este acum inevitabila”, a declarat un expert de la Centrul pentru Analiza Strategiilor si Tehnologiilor, Mihail Barabanov, care consiliaza Ministerul rus al Apararii. El a precizat sa demersul ar putea fi pus in aplicare pana in 2019.

Rachetele Iskander le vor inlocui pe cele Tocika-U cu raza mai scurta de actiune si cu generatie mai veche, aflate in prezent in enclava. Expertii avertizeaza ca acelasi tip de rachete ar putea fi desfasurate la un moment dat si in Crimeea. Ivan Konovalov, director al Centrului pentru Studii Strategice de la Moscova, spune ca aceasta este o posibilitate. Insa, in conditiile in care Flota rusa a Marii Negre va primi sase submarine noi, inarmate cu rachete de croaziera, Kremlinul ar putea decide ca este suficient pentru a contracara baza din Romania, a adaugat Konovalov.

Rachetele balistice Iskander au inlocuit rachetele sovietice Scud. Sistemul consta in doua rachete ghidate, cu o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, ce pot transporta ogive conventionale sau nucleare. Rusia a desfasurat de doua ori rachete Iskander la Kaliningrad pentru exercitii, dar le-a retras ulterior. Dupa ce Statele Unite au declarat operationala baza de la Deveselu, presedintele Vladimir Putin a avertizat ca Romania si Polonia ar putea fi vizate de rachete ruse.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO