Prima ieșire în public a omului cu „trei chipuri”, după un nou transplant: „Sunt tot eu”
Jerome Hamon, cunoscut drept „omul cu trei chipuri”, din cauză că a avut pe parcursul vieții două transplanturi de față, s-a întâlnit cu jurnaliștii din Paris, cu care a discutat despre noul său aspect fizic.
Încă spitalizat la trei luni după operaţia suportată la Paris, Jerome Hamon are încă un chip neted şi imobil, cu o piele care nu s-a pliat perfect peste trăsăturile faciale ale craniului său, scrie AFP, citat de Agerpres. Acest lucru se va întâmpla treptat, cu condiţia ca pacientul să reacţioneze pozitiv la tratamentul imunosupresor, care împiedică o nouă respingere a grefei.
„Mă simt foarte bine.Abia aştept să scap de toate aceste lucruri”, a spus săptămâna trecută cu ocazia unei întâlniri cu jurnaliştii francezi acest pacient, în vârstă de 43 de ani, la trei luni după operaţia din noaptea de 15 spre 16 ianuarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reuşita medicală se datorează echipei coordonate de profesorul Laurent Lantieri de la Spitalul european Georges-Pompidou din cadrul Assitance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP). Acest chirurg plastician a realizat deja, pe acelaşi pacient, o primă grefă totală de faţă, în 2010, la spitalul Henri-Mondor din Creteil, în apropiere de Paris.
Jerome Hamon suferă de neurofibromatoză de tip 1(boala Von Recklinghausen), o maladie de ordin genetic, care i-a deformat chipul.
Prima grefă a avut succes, aşa cum a povestit el într-o carte publicată în aprilie 2015 şi intitulată „T'as vu le Monsieur?". În acelaşi an, cu ocazia unei răceli banale, a fost tratat cu un antibiotic incompatibil cu tratamentul său imunosupresor. În 2016 a început să prezinte semnele unei respingeri cronice, iar chipul lui s-a degradat.
În vara anului 2017 a fost spitalizat, iar în noiembrie 2017, chipul grefat al pacientului, ce prezenta zone necrozate, a trebuit să fie extras pe cale chirurgicală. Jerome Hamon a rămas două luni „fără chip" în secţia de reanimare a spitalului Georges Pompidou, înainte ca Agenţia pentru biomedicină să îi găsească un donator compatibil. Au fost momente dificil de trăit, a relatat pacientul.
„Întreaga echipă de la reanimare a fost uluită de curajul lui Jerome, de voinţa lui, de forţa lui de caracter într-o situaţie tragică. Pentru că era în aşteptare, dar nu s-a plâns niciodată. Avea chiar o stare de dispoziţie bună", a povestit în faţa reprezentanţilor presei Bernard Cholley, specialist în anestezie-reanimare.
Donatorul a fost un bărbat tânăr, în vârstă de 22 de ani, decedat la câteva sute de kilometri de Paris. Profesorul Lantieri a aflat despre moartea lui duminică seară, 14 ianuarie, şi a dat semnalul pentru punerea în mişcare a unui întreg aparat logistic.
Trebuia mai întâi ca acel chip să fie prelevat în cursul zilei de luni. În aceeaşi seară, chipul trebuia transportat cât mai rapid posibil, pe şosele, spre spitalul Georges-Pompidou.
Beneficiind de acordul Agenţiei naţionale de securitate a medicamentului (ANSM), o tehnică revoluţionară a fost utilizată pentru conservarea grefei: în loc să fie scufundată într-o soluţie clasică, grefa a beneficiat de proprietăţile hemoglobinei prelevate de la viermi marini pentru a reţine mai bine moleculele de oxigen.
Jerome Hamon a intrat în blocul operator luni, 15 ianuarie, la jumătatea zilei. Apoi, operaţia a fost ca o plasare delicată a unei măşti, legată de tot ceea ce constituie anatomia complexă a feţei. Foarte repede, medicii au constatat că grefa prezenta semne de viaţă încurajatoare, căpătând o culoare îmbucurătoare, mai informează sursa citată.
„Operaţia a răspuns unei întrebări care ţinea de domeniul cercetării: poate fi refăcută o grefă de faţă? Da, poate fi efectuat un re-transplant şi iată ceea ce se obţine", a explicat profesorul Lantieri.
„Prima grefă, am acceptat-o imediat. Am considerat că era un nou chip, iar acum este la fel", a spus Jerome Hamon. "Dacă nu aş fi acceptat acest chip nou, ar fi fost o dramă. Efectiv, este o chestiune de identitate (...) Dar acolo, ei bine, sunt eu".
Pe plan mondial au fost executate 40 de transplanturi de chip, începând cu prima operaţie de acest tip, suportată de franţuzoaica Isabelle Dinoire în 2005.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!