Presedintele Ucrainei i-a scris lui Vladimir Putin. Ce ii cere liderului de la Kremlin
Petro Porosenko i-a cerut lui Vladimir Putin sa exercite presiuni asupra rebelilor prorusi.
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, i-a cerut miercuri omologului sau rus, Vladimir Putin, sa exercite presiuni asupra rebelilor prorusi, pentru a pune capat confruntarilor armate in estul separatist al Ucrainei, relateaza Mediafax, citand AFP.
"I-am trimis o scrisoare presedintelui Putin, iar printre elementele-cheie nu figureaza doar cerinta de a inceta tirurile si de a respecta acordurile (de pace) de la Minsk, ci si eliberarea Nadiei Savcenko", pilot militar ucrainean detinut in Rusia, care o acuza de moartea a doi jurnalisti rusi, a declarat seful statului ucrainean, intr-un interviu pentru o televiziune poloneza, citat intr-un comunicat al presedintiei.
In opinia Kievului, care apreciaza ca Rusia ii controleaza sau ii influenteaza pe rebeli, incetarea confruntarilor presupune o decizie in acest sens a Kremlinului. Porosenko a salutat de asemenea eficacitatea sanctiunilor economice occidentale impuse Rusiei. "Trebuie sa cream conditiile pentru a forta Rusia sa negocieze si sa-si indeplineasca angajamentele asumate", a adaugat el.
Kievul si Occidentul acuza Moscova ca ii ajuta militar pe separatisti si ca a trimis trupe in estul tarii. Rusia neaga orice implicare directa in acest conflict, care s-a soldat cu peste 5.000 de morti in noua luni. Intensificarea luptelor a determinat Uniunea Europeana si Statele Unite sa ameninte cu noi sanctiuni Rusia, deja afectata grav.
NATO sa-si intensifice eforturile cu privire la Ucraina, indeamna Victoria Nuland
Statele membre NATO trebuie sa-si intensifice eforturile in Ucraina si sa-si instaleze rapid centrele de comandament in acest sens, a declarat marti adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, in contextul unui schimb de replici dure cu Moscova, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Este necesar sa ne respectam angajamentele in domeniul securitatii fata de aliatii nostri", a spus Nuland la centrul de reflectie Brookings. "Este necesar sa instalam aceste centre de comandament la cele sase frontiere din jurul Ucrainei cat mai rapid posibil", a adaugat ea, subliniind nevoia ca NATO "sa devina varful de lance care ne va permite sa fim prezenti rapid in locurile de conflict".
"NATO este o organizatie de aparare. Scopul nostru este sa descurajam tarile sa comita vreo agresiune, dar, daca acest obiectiv esueaza, atunci trebuie sa fim pregatiti", a subliniat ea. Nuland a spus totodata ca sanctiunile deja impuse de catre Statele Unite si UE Moscovei, nu au scopul sa pedepseasca poporul rus, ci sa-l determine pe presedintele rus Vladimir Putin sa-si schimbe politica.
Ea a facut aceste declaratii in contextul in care tari occidentale si UE intentioneaza sa impuna noi sanctiuni Rusiei, dupa atacurile din weekend ale separatistilor prorusi asupra orasului Mariupol, soldate cu 30 de morti. Diplomatia americana a indemnat la respectarea Acordurilor de la Minsk, semnate in septembrie, dar ramase litera moarta.
"Dupa o saptamana de incalcare flagranta a acestor acorduri, suntem nevoiti, de ambele parti ale Atlanticului, sa evocam necesitatea cresterii pretului pe care Rusia il are de platit", a subliniat ea.
Putin a acuzat luni NATO ca se serveste de armata ucraineana ca de o "Legiune Straina" pentru a "contracara" Rusia. "Prostii", i-a replicat imediat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. "Nu exista nicio legiune NATO. Fortele straine din Ucraina sunt rusesti", a contraatacat el.