Presedintele parlamentului german cere "oprirea extinderii UE". Ce spune despre "experienta Romania"
La numai 24 de ore de la primirea premiului Nobel pentru pace, Uniunea Europeana sta fata in fata cu o cerinta radicala din partea Germaniei, aceea de a opri orice forma de extindere a propriilor granite.
Conform ziarului Der Spiegel, presedintele parlamentului din Germania, Norbert Lammert a facut apel la o "oprire a extinderii granitelor Uniunii Europene".
Sceptic in privinta succesului aderarii Croatiei la UE, acesta spune ca "sunt multe sarcini urgente de rezolvat pentru a consolida comunitatea, iar acest lucru nu ar trebui umbrit de ambitia de a ne extinde", sugerand faptul ca UE ar trebui sa urmareasca in primul rand stabilizarea zonei dupa o criza economica ce a zdruncinat serios puterile Europei si apoi redeschiderea posibilitatilor de a integra si alte tari intre granitele UE.
Din nefericire, Romania si Bulgaria sunt notate de catre acesta ca fiind exemple negative pentru UE:
"Trebuie sa invatam din experientele Romania
Aceasta declaratie vine intr-un moment total nepotrivit, si anume la 24 de ore de la nota pozitiva emisa de Comitetul Nobel, care a laudat "impacarea din zona Balcanica", dupa ce UE a inceput discutiile cu Croatia si posibilitatea ca acest stat sa devina membru UE din 2013, inceperea negocierilor cu Muntenegru si posibilitatea acordarii catre Serbia rangului de candidat.
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anuntat Comitetul Nobel norvegian, confirmand oficial o informatie dezvaluita cu putin timp inainte de televiziunea publica NRK.
"UE si stramosii sai au contribuit de peste sase decenii la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa", a declarat la Oslo presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland