Președintele Parlamentului European și alți șapte oficiali UE au primit interdicție de a intra în Rusia
Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident.
"Uniunea Europeană îşi continuă politica de măsuri restrictive unilaterale ilegale ce vizează cetăţeni şi organizaţii ruse", a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, precizând că opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European David Maria Sassoli (foto) şi procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdicţie de a intra în Rusia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit comunicatului, Rusia răspunde astfel în special la sancţiunile impuse de UE la 2 şi 22 martie unor înalţi responsabili ruşi, acte care vizează, consideră Moscova, "lansarea unei provocări deschise faţă de independenţa politicii interne şi externe ruse".
UE a impus pe 2 martie restricții împotriva unor oficiali ruși
Pe 2 martie, Uniunea Europeană şi-a anunţat decizia de a impune măsuri restrictive împotriva a patru ruşi responsabili, potrivit UE, de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv arestări şi detenţii arbitrare, precum şi pentru reprimarea masivă şi sistematică a libertăţii de întrunire paşnică în Rusia.
Aceste măsuri au inclus interdicţia de intrare pe teritoriul UE şi îngheţarea activelor acestor înalţi responsabili, printre care şeful Comitetului de Investigaţii rus Aleksandr Bastrîkin şi procurorul general Igor Krasnov.
La 22 martie, Consiliul UE a decis să introducă măsuri restrictive împotriva celor responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului în diferite ţări ale lumii, în special pentru tortură şi represiune contra persoanelor LGBT şi opozanţilor politici în Cecenia, republică în Caucazul rus.