Raport: UE se confruntă cu campanii de discreditare a vaccinurilor orchestrate de Rusia și China
Rusia şi China au campanii de discreditare pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de UE cu scopul de a plasa propriile vaccinuri.
Informațiile au fost dezvăluite într-un raport publicat de echipa specială anti-dezinformare a diplomaţiei europene, conform AFP.
"Diplomaţia vaccinului" desfăşurată de Moscova şi Beijing "este însoţită de eforturi de dezinformare şi manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile produse în Occident, în instituţiile europene şi în strategiile europene de vaccinare", susţine raportul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Moscova şi Beijingul "utilizează media controlate de stat, reţele media apropiate puterii şi media sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice pe reţele sociale, pentru a-şi atinge aceste obiective", denunţă autorii raportului.
"Contul oficial de Twitter al Sputnik V este astfel utilizat", precizează ei.
De la începutul lui 2021, peste o sută de noi exemple de de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului legate de vaccinare au fost adăugate la baza de date EUvsDisinfo", scrie raportul.
Aceste practici urmăresc "să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi să-i pună la îndoială procedurile şi imparţialitatea sa politică", se arată în raport.
EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.
"Insuflând neîncredere faţă de Agenţia Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformării urmăresc să submineze şi să divizeze abordarea comună europeană vizând să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri", afirmă ei.
Obiectivul acestui raport este "să arătăm ceea ce vedem, să scoatem la lumină practici, să le documentăm, pentru a ne proteja", a explicat o sursă europeană.
"Dar nu avem un instrument magic pentru a le combate", a recunoscut.
"Cu toate acestea, nu se pune problema să nu facem nimic. UE trebuie să dezvolte instrumente care să impună un cost acestor practici de dezinformare", potrivit sursei.
"Întrebarea este ce ar trebui pedepsit? Conţinutul, difuzarea lui? Unde se află linia roşie? Trebuie să evaluăm dorinţa de manipulare şi să acţionăm protejând în acelaşi timp libertatea de exprimare. Este mai uşor de spus decât de făcut", a recunoscut sursa.