Presedintele Parlamentului European critica extrem de dur noul Guvern britanic: UE intra intr-un cerc vicios
Presedintele Parlamentului European Martin Schulz a criticat dur, joi, alcatuirea Guvernului noului premier britanic Theresa May care, in opinia sa, "vizeaza mai ales sa satisfaca o coeziune interna a Partidului Conservator".
May a creat senzatie incredintandu-i Ministerul Afacerilor Externe liderului campaniei pro-Brexit, controversatul Boris Johnson, si creand un minister integral dedicat iesirii tarii din UE. Schulz a declarat ca acest nou Cabinet, la fel ca cel condus de catre predecesorul lui May David Cameron, are la baza solutionarea disensiunilor interne din cadrul Partidului Conservator (Tory), in loc sa promoveze interesul national, relateaza news.ro.
"Vom lucra in mod constructiv cu noul Guvern britanic in aceasta perioada dificila, asa cum am facut si in trecut", a spus politicianul german. "Insa alcatuirea noului Cabinet arata ca accentul cade mai putin asupra viitorului tarii si mai mult asupra satisfacerii coeziunii interne a Tory", a adaugat el.
"Din nefericire, acest lucru continua din ceea ce a fost punctul de plecare a acestui refrerndum nefericit", a spus el.
Alegeri 2024
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
Schulz se refera astfel la decizia fostului premier David Cameron de a convoca pe 23 iunie un referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE - in care britanicii au ales ca regatul sa iasa din Uniunea Europeana -, cu scopul de a rezolva o disputa cu aripa eurosceptica a formatiunii. "Bunastarea tarii nu se afla in centrul deciziei politice, ci calcule interne de partid", a denuntat el.
"Marea Britanie trebuie sa rupa periculosul cerc vicios care are un impact direct asupra restului Europei", a subliniat Schulz. "Ne aflam intr-o situatie incerta si dificila in Europa, iar din acest motiv toti cei implicati este necesar sa actioneze in mod responsabil", a indemnat presedintele Parlamentului European.
Seful diplomatiei franceze: Boris Johnson i-a mintit mult pe britanici
Ministrul de externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, a declarat joi ca nu este ingrijorat de numirea lui Boris Johnson in fruntea diplomatiei britanice, subliniind totodata ca are nevoie de un partener "clar, credibil si fiabil", informeaza AFP. "Nu sunt catusi de putin ingrijorat in legatura cu Boris Johnson, insa voi stiti foarte bine care este stilul sau, metoda sa", a declarat Jean-Marc Ayrault la postul de radio Europe 1, adaugand ca liderul celor care au sustinut Brexitul "a mintit mult" in timpul campaniei.
Decizia noii sefe a guvernului britanic, Theresa May, de a-i incredinta lui Johnson portofoliul de ministru al afacerilor externe este, in opinia lui Ayrault, "revelatoare pentru criza politica britanica cauzata de votul britanicilor". Acum "nu trebuie ca lucrurile sa ramana asa", a continuat seful diplomatiei franceze, potrivit caruia "trebuie gasite cele mai bune solutii pentru ca iesirea Marii Britanii din UE sa se faca in cele mai bune conditii".
Iar pentru aceasta, "am nevoie de un partener cu care sa se poata negocia, care sa fie clar, credibil si fiabil", a declarat ministrul socialist, al carui stil contrasteaza puternic cu cel al fostului primar al Londrei, un conservator excentric si uneori excesiv.
Boris Johnson, 52 de ani, a fost numit miercuri in fruntea Foreign Office. Insa, el nu se va ocupa direct de negocierile cu UE, Theresa May numindu-l pe fostul secretar de stat pentru afaceri europene, David Davis, 67 de ani, ministru pentru Brexit. "Pe el nu-l cunosc", s-a rezumat sa declare Jean-Marc Ayrault cu privire la Davis