Deciziile surprinzatoare anuntate in prima zi de Theresa May. Cine sunt ministrii care trebuie sa administreze iesirea din UE

×
Codul embed a fost copiat

Theresa May, noul premier al Regatului Unit, nu pierde timpul. In primele ore ale mandatului sau, a impartit cele mai importante functii in guvern.

Trei posturi de ministru au ajuns la politicieni cunoscut eurosceptici. Boris Johnson, fostul edil al Londrei, si lider al taberei pro-Brexit, este noul ministru de externe. In primul discurs in calitate de prim ministru, May a promis ca va mentine unitatea tarii si va lupta impotriva inegalitatilor sociale. Boris Johnson, dat candva drept unul dintre favoriti la conducerea guvernului, a primit un portofoliu cu greutate: afacerile externe, in locul lui Phillip Hammond care devine ministru de finante. Hammond ii ia postul lui George Osbourne, un apropiat al lui David Cameron.

Fostul ministru al energiei, Amber Rudd, este noul ministru de interne. May a creat si un minister care sa se ocupe de tratativele privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Acesta va fi condus de un eurosceptic vehement: David Davis. May a inceput discutiile pentru un nou guvern la doar cateva ore dupa ce a primit din partea reginei Elisabeta a II-a mandatul oficial.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Dupa ce vom parasi Uniunea Europeana, ne vom crea un rol indraznet, nou, pozitiv in lume si vom face Marea Britanie o tara care are grija nu doar de putinii privilegiati, ci de noi toti. Aceasta va fi misiunea guvernului meu. Impreuna vom construi o tara mai buna."

Theresa May a fost felicitata aseara, printre altii, de cancelarul Angela Merkel si de presedintele Francois Hollande, carora le-a spus ca planuieste sa indeplineasca vointa poporului britanic. Dar, ca are nevoie de timp pentru a pregati startul negocierilor pentru Brexit.

Citește și
Theresa May, David Davis
Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier

Europenii doresc sa negocieze urgent cu Londra, dupa investirea noului premier britanic

Uniunea Europeana doreste sa deschida sa deschida urgent negocierile cu Marea Britanie, unde miercuri a fost investit noul premier, Theresa May, in timp ce Moscova si-a exprimat speranta stabilirii unui "dialog constructiv" bilateral, transmite AFP. Brexitul "a creat o noua situatie la care Marea Britanie si Uniunea Euroepana trebuie sa raspunda curand. Sunt nerabdator (...) sa va aflu intentiile in legatura cu acest subiect", a scris presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o scurta scrisoare difuzata pe Twitter.

De asemenea, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indemnat Londra sa dea dovada de promptitudine: "Chestiunile liderilor fiind rezolvate, astept sa lucram rapid pentru a regasi stabilitatea". Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat speranta intr-o relatie de lucru ''fructuoasa'' cu viitoarea sefa a guvernului de la Londra, si a afirmat ca este ''nerabdator'' sa o primeasca pe Theresa May la Consiliu.

Intr-o discutie telefonica, presedintele francez, François Hollande, i-a facut cunoscuta noului prim-ministru britanic dorinta sa ca negocierile pentru iesirea Regatului Unit din UE "sa fie angajate cat mai repede posibil", potrivit Palatului Elysee. Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat, la randul sau, necesitatea de continua "relatiile prietenesti dovedite", potrivit purtatorului de cuvant al acesteia.

"Nu ne putem permite o lunga perioada de incertitudine", a afirmat premierul belgian, Charles Michel, considerand ca este in interesul ambelor parti, atat al UE, cat si al Marii Britanii, sa se ajunga la "clarificarea situatiei". In ce il priveste, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat dispus la "un dialog constructiv" cu premierul britanic, Theresa May


Principalii ministri din noul Guvern britanic, condus de Theresa May

Noul premier britanic Theresa May a anuntat miercuri primii sase ministri din Guvernul sau – trei sustinatori ai Brexit si trei opozanti – o echipa menita sa unifice Partidul Conservator dezbinat de referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE si sa conduca tara prin hatisul iesirii din blocul comunitar.

PHILIP HAMMOND – ministru de finante (pro-UE)
Ministru de externe in Guvernul lui David Cameron, Hammond a facut campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE. Saptamana trecuta, Hammond a declarat ca Guvernul nu este inca in pozitia de a incepe negocieri substantiale, asa ca nu ar trebui sa activeze Articolul 50. Marti, el a avertizat ca procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea dura pana la sase ani pentru a fi finalizat, iar posibilitatea de a semna acorduri comerciale bilaterale intre timp ar putea fi limitata. De asemenea, el a afirmat ca impactul economic si fiscal al Brexit pe termen scurt va reduce veniturile Guvernului, astfel ca va fi greu ca acesta sa acopere o crestere semnificativa a fondurilor pentru negocierile comerciale.

BORIS JOHNSON – ministru de externe (pro-Brexit)
Boris Johnson, fost primar al Londrei si unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, a fost considerat favorit la functia de lider al Conservatorilor si premier, dupa ce majoritatea britanicilor au decis iesirea tarii din Marea Britanie. El a renuntat, insa, in mod surprinzator, dupa ce aliatul sau, Michael Gove, s-a inscris in cursa.

LIAM FOX, ministru de pentru comert internaţional (pro-Brexit)

Potrivit analistilor, noul Minister pentru Comertul International ar putea avea ca rol sa ajute companiile afectate de Brexit. Fox a candidat si el la conducerea Partidului Conservator, dar a fost eliminat in procesul electoral si si-a exprimat sustinerea fata de May. In campanie, Fox a anuntat ca, daca va deveni premier, va declansa Articolul 50 pana la sfarsitul anului, astfel incat Marea Britanie sa iasa din UE la 1 ianuarie 2019. Fox a fost secretar al apararii din 2010 pana in 2011, cand a demisionat in urma unui scandal privind relatia cu un om de afaceri care ii era consilier. O ancheta guvernamentala a conchis ca a incalcat codul ministerial, pentru ca a permis o suprapunere nepotrivita “intre relatiile oficiale si cele personale”.

DAVID DAVIS – ministru pentru iesirea Marii Britanii din UE (pro-Brexit)
Un parlamentar conservator cunoscut, care a fost infrant de David Cameron in cursa pentru conducerea formatiunii din 2005. Davis face parte din Parlament din 1987 si este un fost ministru adjunct de externe. Intr-un articol publicat luni pe site-ul Conservative Home, Davis a scris ca Marea Britanie ar trebui sa astepte pana la activarea Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Guvernul ar trebui sa isi stabileasca mai intai strategia de negociere si sa inceapa procesul oficial de iesire din UE “inainte sau la inceputul anului viitor”. “Trebuie sa avem o abordare vioaie, dar masurata fata de Brexit. Acest lucru ar implica incheierea consultarilor si stabilirea planurilor detalitate in urmatoarele cateva luni”, a adaugat el.

AMBER RUDD – ministru de interne (pro-UE)
Rudd, fost secretar de stat pentru energie, a facut campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE. In cursul unei dezbateri televizate, ea a declarat ca nu ar avea incredere in Boris Johnson, care a militat pentru Brexit, sa o duca acasa noaptea, dupa eveniment.

MICHAEL FALLON – ministru al apararii (pro-UE)
Fallon a fost un sustinator al ramanerii Marii Britanii in UE inainte de referendum, desi se declara un eurosceptic. De-a lungul timpului, ministrul in varsta de 63 de ani a descris blocul comunitar drept “frustrant”, “sclerotic” si “birocratic”. El a subliniat, insa, ca nu este o idee buna ca Regatul Unit sa iasa din Uniune intr-o perioada in care se confrunta cu numeroase amenintari.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
UE revine la sentimente mai bune fata de Regatul Unit, dar cere declansarea procedurii de iesire:
UE revine la sentimente mai bune fata de Regatul Unit, dar cere declansarea procedurii de iesire:"Nu vom negocia pana atunci"

Presedintele Comisiei Europene si-a exprimat speranta ca relatiile dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana vor putea ramane ''cat se poate de stranse'', in pofida optarii de catre Marea Britanie pentru iesirea din UE.

Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier
Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier

David Davis, unul dintre parlamentarii conservator veterani si sustinatori ai iesirii Marii Britanii din UE, a fost numit la conducerea nou-infiintatului Minister pentru Brexit, relateaza The Independent.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.