Presedintele Consiliului European: "Negocierile cu Marea Britanie pentru ramanerea in UE vor fi foarte, foarte dificile"
Negocierile cu Marea Britanie, care a prezentat o serie de exigente pentru ramanerea in UE, vor fi “foarte, foarte dificile”, a declarat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, relateaza AFP si DPA.
“Trebuie sa spun ca va fi foarte dificil sa ajungem la un acord”, a spus presedintele Consiliului European in cadrul unei conferinte de presa organizate la finalul summitului UE de la La Valletta. “Este o parte foarte, foarte dificila”, a subliniat el, relateaza Agerpres.
“Vom face tot posibilul impreuna cu Comisia Europeana” pentru a derula aceste negocieri, dar “nu exista nicio garantie ca vom putea face acest lucru inainte de luna decembrie”.
Donald Tusk a adaugat ca el insusi si Jean-Claude Jucker, presedinte al Comisiei Europene, s-ar putea implica daca va fi necesar.
Jean-Claude Juncker a declarat in Malta ca de saptamana viitoare, executivul comunitar va sonda statele membre in privinta disponibilitatii lor de a accepta solicitarile Marii Britanii. Juncker a descris acest exercitiu ca pe o vizita la confesional, in conditiile in care “toate statele membre vor trebui sa vina si sa-si explice opiniile”.
Comisia Europeana a anuntat deja in aceasta saptamana ca gaseste “foarte problematice” unele dintre conditiile puse de prim-ministrul David Cameron pentru a face campanie in favoarea mentinerii tarii sale in UE, in cadrul unui referendum prevazut sa aiba loc pana la finalul lui 2017.
Cameron a detaliat patru astfel de solicitari. El a cerut ca UE sa recunoasca ca este un club al mai multor monede si sa nu dezavantajeze statele nemembre ale zonei euro in deciziile sale.
De asemenea, el cere ca accentul sa fie pus pe competitivitatea pietei unice si sa se simplifice reglementarile in vigoare.
In plus, Cameron vrea ca tara sa fie scutita de obligatia de a se indrepta spre “spre o Uniune tot mai stransa” si a facut apel la o consolidare a puterii parlamentelor nationale.
In final, David Cameron solicita parghii pentru a putea controla mai bine imigratia cetatenilor UE, de exemplu prin suspendarea ajutoarelor sociale timp de patru ani