Vladimir Putin planuia sa puna mana pe Ucraina inca din 2008. Cui i-a facut propunerea de a imparti tara in doua

vladimir putin

Vladimir Putin i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk in 2008, intr-o vizita la Moscova, ca cele doua tari sa imparta Ucraina intre ele, a declarat Presedintele Seimului (Camera inferioara a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski.

Putin "a vrut ca noi sa devenim participanti in aceasta impartire a Ucrainei", declara Sikorski, la vremea respectiva ministru de Externe, intr-un interviu pentru Politico, potrivit Mediafax.

"Putin vrea ca Polonia sa angajeze trupe in Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis... Stiam cum gandesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmeaza sa fie presedintele Consiliului European) cand a vizitat Moscova. A spus ca Ucraina este o tara artificiala, ca Liov este un oras polonez si de ce sa nu rezolvam impreuna", continua el.

"Din fericire, Tusk nu a raspuns. Stia ca este inregistrat", afirma Sikorski. Drumul catre actualul conflict din Ucraina a inceput inca din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirma ca intentiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucuresti, unde Putin "a sustinut primul sau discurs in care a afirmat ca Ucraina este o tara artificiala si ca cea mai mare parte din aceste pamanturi apartin istoric Rusiei". Kremlinul a amenintat, in cursul summitului, ca va raspunde militar daca Ucraina sau Georgia se alatura Aliantei Nord-Atlantice. Cateva luni mai tarziu, fortele ruse au purtat un razboi-fulger pe teritoriul Georgiei.

Politico scrie in acest material, semnat de Ben Judah si intitulat "Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-si consolida dictatura", ca "serviciile ucrainene de informatii indica faptul ca agenti operativi rusi au inceput sa vina in Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010", evocand totodata faptul ca agenti ai Kremlinului au discutat in mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene in vara lui 2013. Sikorski afirma ca intentiile Rusiei cu privire la Crimeea au inceput sa-l alarmeze in 2011 si 2012, cand Putin a inceput sa viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclisti rusi in peninsula. Insa semnalul de alarma a fost tras la Ministerul polonez de Externe in vara lui 2013. "Am aflat ca Rusia facea calcule pe care provincii ar fi rentabil sa puna mana", afirma Sikorski, care sustine ca Varsovia si-a dat seama ca Kremlinul considera ca ar fi profitabil sa anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk si Odesa, evaluand ca zona Donbas, controlata in prezent de rebeli prorusi, nu ar fi profitabil sa fie incorporata in Rusia.

Citește și
putin milano
Criza in Ucraina. Momentul in care Putin si Porosenko si-au dat mana la Milano. Ce au declarat dupa intalnire

"Dar, in timp ce faceau deja clacule despre cum sa puna mana pe Crimeea, ca sa-l santajeze pe (fostul presedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, stiu din conversatiile si intalnirile mele cu Ianukovici ca (acesta) voia sa accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)", afirma Sikorski. "Insa in noiembrie 2013 s-a intamplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversatiilor noastre, cred ca Putin i-a spus ceva la Soci. Cred ca Putin l-a santajat pe Ianukovici: acum stim ca se scoteau saptamanal ori de ori pe saptamana bani (furati de la bugetul ucrainean) intr-un transfer de fonduri. Si cred ca i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luam Crimeea». De asta a cedat", a adaugat fostul ministru de Externe.

El afirma totodata ca se teme ca "rusii pur si simplu nu pot accepta existenta Ucrainei ca natiune". "Dar daca vor sa mearga impotriva nationalismului ucrainean, ei, bine, n-au decat. Rusia va afla ca Ucraina chiar este o natiune si ca poate infrunta o situatie de 20 de razboi de partizani", continua el. "Rusii pot lua intregul teritoriul al Novorusiei usor, dar vor avea in coaste o Ucraina care se va inarma, care va fi vazuta de intrega lume ca adevarata Ucraina, iar o parte considerabila a populatiei va sustine Ucraina adevarata. Pot castiga batalia. Dar sa detii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forta de 200.000 pana la 300.000 de trupe si un angajament pe zece ani. Si nu-l vor putea sustine fara o mobilizare nationala permanenta", afirma Sikorski.

Putin este "un jucator (de jocuri de noroc)", mai afirma Sikorski, adaugand "are un simt redus al pericolului. Va urmari aceste mize, pentru ca adevaratul pericol pentru Putin este viata sa. Nu poate parasi Kremlinul. Odata ce-ai varsat sange, odata ce-ai bombardat apartamente, odata ce-ai trimis escadroane ale mortii in strainatate, odata ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame si toate aceste cadavre de militari eliminate din razboaie secrete... nu poti renunta".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Basescu si Vladimir Putin s-au intalnit la Summit-ul din Milano. Despre ce au discutat cei doi presedinti
Basescu si Vladimir Putin s-au intalnit la Summit-ul din Milano. Despre ce au discutat cei doi presedinti

Presedintia Rusiei a anuntat ca presedintele Vladimir Putin s-a intalnit vineri cu omologul sau roman, Traian Basescu, la Milano, cu ocazia Summitului Asia-Europa (ASEM), cei doi lideri discutand despre "principalele aspecte" ale relatiei bilaterale.

Criza in Ucraina. Momentul in care Putin si Porosenko si-au dat mana la Milano. Ce au declarat dupa intalnire
Criza in Ucraina. Momentul in care Putin si Porosenko si-au dat mana la Milano. Ce au declarat dupa intalnire

17 octombrie 2014. Vladimir Putin i-a asigurat pe liderii UE ca Rusia nu este interesata sa creeze in Ucraina o noua regiune separatista similara Transnistriei, din R. Moldova.

Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte:
Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte: "Exista un mare risc"

Rusia va reduce la iarna livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina "fura" din conductele de tranzit, a avertizat Vladimir Putin, joi, la Belgrad, adaugand ca spera ca nu se va ajunge in aceasta situatie, relateaza Reuters.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.