Preşedinta Georgiei se opune ideii unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia
Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a avertizat marţi că eventuala stabilire a unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii, transmite AFP.
Liderul abhaz Aslan Bjania a anunţat în octombrie anul trecut că flota Rusia urma să dispună în curând de o bază în districtul Oceamcire, la Marea Neagră. În perioada respectivă, Ucraina ataca tot mai intens forţele maritime ruse în zona respectivă.
Georgia a condamnat încă de atunci anunţul, arătând că este vorba de o "încălcare flagrantă" a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marţi, Zourabichvili (foto articol) a ţinut în parlamentul de la Tbilisi un discurs la fel de dur, afirmând că proiectul din Abhazia "urmăreşte să mute confruntarea (cu Ucraina) în Marea Neagră, în apele noastre teritoriale, şi să creeze o ameninţare pentru perspectiva strategică a Mării Negre". Ea a adăugat acuzaţia că "Rusia a lansat noi atacuri în războiul său hibrid împotriva Georgiei".
Șefa statului georgian, de partea Ucrainei
Şefa statului georgian are puteri limitate, partidul de guvernământ fiindu-i ostil. Ea susţine ferm Ucraina în războiul de apărare împotriva Rusiei şi consideră că guvernul Georgiei este prea apropiat de Moscova. Cabinetul nu recunoaşte că ar fi pro-rus, dar a adoptat o poziţie mai flexibilă faţă de Rusia, observă AFP, potrivit Agerpres.
Rusia are deja baze atât în Abhazia, cât şi în Osetia de Sud, o altă regiune care şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia. Navele de patrulare ruse folosesc portul Oceamcire din 2009, însă bazinul portuar nu este suficient de adânc pentru vasele mari, iar pentru o bază cu capacitate ridicată ar fi nevoie de lucrări importante de renovare a infrastructurilor învechite.