Presedinta Braziliei, tot mai aproape sa fie demisa. Infrangere zdrobitoare in Parlament
Camera Deputatilor de la Brasilia a deschis calea duminica seara demiterii presedintei de stanga Dilma Rousseff cu o usturatoare victorie de peste doua treimi din voturi, scrie AFP, citata de Agerpres.
La ora locala 23.07 (luni, 02.07 GMT) sustinatorii demiterii au depasit pragul de 342 de voturi (doua treimi din totalul celor 513) necesar pentru ca procedura sa fie trimisa la Senat care va avea ultimul cuvant.
Deputatii opozitiei de dreapta si-au manifestat zgomotos bucuria, intonand imnul suporterilor echipei nationale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: "Sunt brazilian, cu multa mandrie si multa dragoste".
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitorilor (PT, stanga) din Camera Deputatilor, José Guimaraes, a anticipat aceasta "infrangere provizorie" cu o jumatate de ora mai devreme.
"Pucistii au castigat aici, in Camera", dar "aceasta infrangere provizorie nu inseamna ca razboiul este pierdut", a declarat el jurnalistilor.
"Acum vom dialog cu Senatul ca sa indrepte actiunea pucistilor condusi de indivizi fara autoritate morala", a adaugat José Guimaraes.
In cursul saptamanii trecute, Dilma Rousseff a repetat ca "va lupta pana in ultimul minut al reprizei secunde".
Numai ca mandatul sau mai tine acum doar de un singur fir:
Pana la 11 mai, va fi suficient un vot simplu al senatorilor pentru ca ea sa fie oficial pusa sub acuzare pentru "crima de responsabilitate" si inlaturata de la putere pentru maxim 180 de zile, in asteptarea verdictului final.
Vicepresedintele Michel Temer, fostul sau aliat si in prezent rival, isi va asuma atunci prerogativele sale si va forma un guvern de tranzitie.