Sute de mii de brazilieni au cerut in strada demisia presedintelui. Scandalul urias in care e implicata Dilma Rousseff
Aproape 900.000 de brazilieni - doua milioane conform organizatorilor -, nemultumiti de coruptie si de situatia economica dificila a tarii, au iesit duminica in strada pentru a cere demisia presedintei Dilma Rousseff, relateaza AFP.
Potrivit celor mai noi estimari ale politiei, cel putin 866.000 de persoane imbracate in verde si galben au defilat intr-o ambianta pasnica in intreaga tara. Organizatorii - miscari cetatenesti de dreapta sustinute de un partid de opozitie - au estimat la "doua milioane", dintre care un milion numai la Sao Paolo, numarul participantilor la aceste proteste desfasurate in peste 100 de orase, potrivit Agerpres.
Conform politiei, 350.000 de persoane au defilat duminica dupa-amiaza pe marele Bulevard Paulista din inima capitalei economice a tarii si fief al opozitiei, in timp ce Institutul Datafolha a avansat cifra de doar 135.000 de persoane.
Guvernul a considerat ca manifestatiile "s-au derulat in cadru democratic", conform unui scurt comunicat al ministrului comunicatiilor din cadrul presedintiei, Edinho Silva, trimis AFP.
Fluturand drapelul national, manifestantii anti-guvern au cerut demisia sau destituirea presedintei Rousseff, criticand coruptia dezvaluita intr-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.
La Rio de Janeiro, demonstrantii au afisat pancarte prin care cereau ca actuala presedinta si fostul sef de stat Luiz Inacio Lula da Silva sa fie trimisi la inchisoare. Rousseff a convocat o sedinta de criza cu ministrii sai cei mai apropiati.
Presedintele Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB, de centru-dreapta) si rival al presedintei Rousseff la alegerile prezidentiale din 2014, Aecio Neves, a facut pentru prima data apel la militantii formatiunii sale sa se alature manifestatiilor.
Conform unui sondaj de opinie publicat la inceputul acestui an de catre Institutul Datafolha, 66% dintre brazilieni sunt pentru inlaturarea de la putere a presedintei si a formatiunii sale, Partidul Muncitorilor, care se afla la guvernare din 2003. Acelasi sondaj releva ca numai 8% dintre brazilieni apreciau activitatea administratiei Rousseff.
Rousseff a castigat din nou alegerile in octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea sau mandat a inceput in ianuarie. Totusi, in ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui urias scandal de coruptie care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras si care a dus la arestarea catorva fosti oficiali din partidul sau.
Numerosi politicieni sunt suspectati ca au beneficiat financiar de pe urma acestui scandal de coruptie legat de contracte im domeniul constructiilor. Rousseff a negat orice implicare. Ea este sub potentiala amenintare a doua proceduri judiciare, dar majoritatea juristilor considera ca nu sunt intrunite conditiile pentru a determina caderea sa.
Manifestatiile de duminica sunt doar continuarea unei serii de proteste masive din acest an: in aprilie, 600.000 de brazilieni au manifestat, in timp ce in martie, intre unu si trei milioane de persoane, conform mai multor surse, au iesit in strada